Krstičević predstavio program

Plan naoružanja u 2018.: Hrvatska izdvaja milijarde za borbeni zrakoplov, hangar i vojnu opremu

Hina

Predviđeni su nabava višenamjenskog borbenog aviona i izgradnja hangara – radionice za održavanje Protupožarne eskadrile, nabava motora za brodove Hrvatske ratne mornarice i prototip obalnog ophodnog broda, generalna revizija tenka M84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2, te inžinjerijski strojevi i oprema



ZAGREB Financijskim planom za 2018. godinu kao najznačajniji projekti Ministarstva obrane (MORH) predviđeni su nabava višenamjenskog borbenog aviona i izgradnja hangara – radionice za održavanje Protupožarne eskadrile, nabava motora za brodove Hrvatske ratne mornarice i prototip obalnog ophodnog broda, generalna revizija tenka M84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2, te inžinjerijski strojevi i oprema.


Ministar obrane Damir Krstičević rekao je na predstavljanju Plana nabave MORH-a za 2018. da je financijskim planom osigurano 1,5 milijardi kuna za postupke javne nabave, a 500 milijuna kuna na stvorene obveze iz prethodnih godina za obalni ophodni brod i helikoptere Kiowa Warrior.


Bez postupaka nabave s oznakom tajnosti


Naglasio je kako je lani zaustavljen pad vojnog proračuna, a ove je godine u odnosu na 2017. u proračunu 445 milijuna kuna više, čime je ukupno osigurano 4,8 milijardi kuna kako bi Hrvatska vojska bila jača i opremljenija.




Posebno je istaknuo kako u planovima za ovu i prošlu godinu nije bilo nijednog postupka nabave s oznakom tajnosti. »Izrazito mi je drago da u 2017. godini, prvi put u povijesti MORH-a, nismo imali nijedan postupak nabave klasificiran stupnjem tajnosti, a to želimo ponoviti i u 2018.«, kaže Krstičević.


»Transparentnost i zakonitost postupaka nabave nam je prioritet, vodit ćemo se i dalje odgovornim ponašanjem, racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom«, poručio je ministar.


MORH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije


Također, MORH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije pa je za kraj tjedna planirano potpisivanje 35 ugovora s 26 hrvatskih tvrtki u vrijednosti od gotovo 281 milijun kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017.


Načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2017. godini, istaknuvši kako je on realiziran s 99,3 posto, dok se preostali postotak odnosi na nabave prenesene u ovu godinu.


Provedeno je 1243 postupka nabave i sklopljeno 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa koji će se koristiti u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je da veseli činjenica što danas hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači. Na taj način Oružane snage predstavljaju najbolju referencu za domaće proizvođače i njihove proizvode, a MORH i Oružane snage RH potiču domaću proizvodnju.


Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je MORH jer je Plan nabave u 2017. godini izvršen gotovo 100 posto, što je rezultat kvalitetnog i ozbiljnog pristupa procesu. Napominjući kako je takva vrsta nabave vrlo složena, istaknuo je kako bi dobar primjer MORH-a trebala slijediti i druga tijela državne uprave.