Reforma

Petrov progovorio o “neambicioznom kompliciranju ionako zamršenog poreznog sustava”

Hina

Pričati o smanjenju poreznog opterećenja na dohodak isto nema smisla jer će se građanima s prosječnim primanjima bruto plaća možda povećati za dvadesetak kuna ako poslodavac bude dobre volje, kaže



Predsjednik Mosta Božo Petrov obrušio se u četvrtak na Vladin prijedlog nastavka porezne reforme ustvrdivši da nije riječ ni o kakvoj reformi, da se građanima s prosječnim primanjima ništa ne mijenja, cijene se neće snižavati, a bruto plaće porast će u prosjeku dvadesetak kuna.


Nije riječ ni o kakvoj poreznoj reformi, već neambicioznom kompliciranju ionako zamršenog poreznog sustava kojim se šalje potpuno kriva poruka svima koji bi htjeli ozbiljno i dugoročno ulagati u Hrvatskoj,  ocijenio je Petrov u izjavi za Hinu nakon što je ministar financija Zdravko Marić predstavio nastavak poreznog rasterećenja u okviru porezne reforme.


Petrov ističe da pozdravlja svako smanjenje poreza pa i PDV-a, no nema garancija da će doći do snižavanja cijena. 




K tome, kaže, pričati o smanjenju poreznog opterećenja na dohodak isto nema smisla jer će se građanima s prosječnim primanjima bruto plaća možda povećati za dvadesetak kuna ako poslodavac bude dobre volje.


Petrov posebno kritizira ministra zdravstva Milana Kujundžića koji “mimo Vlade i ministra financija najavljuje drastično povećanje poreza na alkohol i cigarete i posljedično uništavanje tisuća radnih mjesta”.


“Kujundžić najavljuje drastična poskupljenja trošarina u isto vrijeme dok mu ministar financija novom ‘poreznom reformom’ povećava izdvajanja za zdravstveni doprinos jer mu je sustav, koji guta 24 milijarde kuna, u kolapsu i nije sposoban racionalno upravljati tolikim novcem”, zaključuje Petrov.