Predsjednik Mosta razočaran

Petrov: Vučić se trebao ispričati, ali se očito nije promijenio

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Trebalo se postaviti da je Hrvatska žrtva u agresorskom ratu koji je vodila Srbija, a to je trebao i Vučić naglasiti i ispričati se. To su odluke velikih vođa, isprika nije sramota, isprika je jedino priznanje da naše dvije države mogu surađivati u budućnosti«, ustvrdio je Petrov. Ocijenio je kako su ovaj posjet i retorika pokazali da se Vučić nije promijenio



ZAGREB Predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak je u Saboru ocijenio kako je povodom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića hrvatski stav trebao biti da je ono što je Vučić izgovarao 1995. sramotno te da se zbog toga trebao ispričati kao predsjednik Srbije, »a ne da se na bilo kakav način zabrani to pitanje«.


 »Trebalo se postaviti da je Hrvatska žrtva u agresorskom ratu koji je vodila Srbija, a to je trebao i Vučić naglasiti i ispričati se. To su odluke velikih vođa, isprika nije sramota, isprika je jedino priznanje da naše dvije države mogu surađivati u budućnosti«, ustvrdio je Petrov. Ocijenio je kako su ovaj posjet i retorika pokazali da se Vučić nije promijenio.


 »Kada Dačić i Vulin progovaraju kao trbuhozborci, a u istom trenutku Vučić komentira da je sve divno i sjajno, imamo već davno viđenu predstavu. Vučić je ovaj posjet trebao iskoristiti puno bolje i pokazati da mu je stvarno žao zbog svega što je napravio, pogotovo zbog huškačke retorike u kojoj su stradali upravo pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj, a on je to prouzročio«, poručio je.




 Ironično je dodao kako je Vučić Hrvatskoj učinio uslugu, »jer da nije huškao, onda vjerojatno ne bi došlo do Oluje«. Ponovio je da se Vučić trebao ispričati i pokazati da je odgovorna osoba koja odgovara za svoje riječi bez obzira na to kada su izgovorene, te da je sazrio i kao političar i kao osoba.


Nije mi jasna predsjednica kada prosvjednike naziva političkim marginalcima


 Komentirao je i izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za prosvjednike zbog Vučićeva prosvjeda rekla da su politički marginalci, rekavši da to nisu marginalci, nego osobe koje su iznijele svoje mišljenje, ali i osobe koje značajno utječu na stav HDZ-a, »pa mi nije jasna predsjednica kada kaže da su to politički marginalci«.


 Petrova zanima i kako će HDZ na to reagirati, ali mnogo važnijim smatra da se to što se jučer dogodilo ne bi trebalo događati u Hrvatskoj kada su ovakvi politički posjeti u pitanju. »Smatram da hrvatski politički dužnosnici trebaju iznijeti jasan stav i svoje mišljenje zbog hrvatskih građana«, kazao je.


 Smatra i da su predsjednica i Vlada oko Vučićeva posjeta trebali biti puno bolje koordinirani, ali, kaže, ne želi komentirati njihove razmirice. »Ubuduće se to treba puno bolje usuglasiti, ne može Vlada zastupati jedan, a predsjednica drugi stav kada su odnosi s ovakvim zemljama u pitanju«, poručio je Petrov.


O Agrokoru: Premijer Plenković ne zna donositi odluke


 Osvrnuo se i na činjenicu da premijer Andrej Plenković još uvijek proučava papire o Agrokoru, prozivajući premijera da ne zna donositi odluke.


 »Predsjednik Vlade je osoba koja donosi odluke, a ne diplomat i pozivam Plenkovića da se počne ponašati kao premijer, a ne da se skriva iza svojih ministara i povjerenstava. Odluke mogu biti bolne, ali sve reforme koje on najavljuje su također odluke koje će neke pogoditi, no Hrvatskoj će donijeti dobro. Nadam se da papire o Agrokoru neće proučavati godinu dana, jer Hrvatska nema vremena«, kazao je Petrov.


 Plenkoviću bi se, dodaje, puno manje zamjerilo da prizna pogrešku i povuče potez te pokaže da je stvarno odgovoran za svoje odluke, »nego da se skriva iza Dalić i Ramljaka«. »Ako se pogriješilo, a mislim da jest, najprije je odgovorna ministrica Dalić, a nakon nje i premijer Plenković. Oboje bi trebali barem dati mogućnost svog opoziva, pa da o tome odluče zastupnici«, rekao je Petrov.


 Premijera poziva da izađe u javnost i kaže je li ili nije znao za Agrokorove savjetnike iz bivše tvrtke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. »Ako nije znao, odgovorna je ministrica Dalić i ona treba dati ostavku. A ako je znao, a ništa nije poduzeo, onda on treba dati ostavku«, zaključio je čelnik Mosta.