Papin komentar

Petir o Stepincu: “Srpska pravoslavna crkva nije u stanju prepoznati istinu”

P. N.



U Dnevniku N1 televizije kandidatkinja na izborima za Europski parlament Marijana Petir komentirala je riječi pape Franje o kanonizaciji Alojzija Stepinca.


“Rekla bih da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac za nas i cijelu Katoličku crkvu već svet. Tri puta sam kratko razgovarala s papom, koji je rekao da ga treba proglasiti svetim. Papa je vrlo jasno i nedvosmisleno rekao da je Stepinac svet i da će biti proglašen svetim.”


Na pitanje o riječima pape Franje da treba razjasniti istinu, kazala je da to ne smatra zadrškom i da se to pogrešno tumači.




“Papa ne sumnja u istinu, ni u svetost Alojzija Stepinca. Papa vjerojatno želi tu istinu pokazati onoj strani koja istinu ne želi vidjeti. Unatoč svim natojanjima Svetog oca, Srpska pravoslavna crkva nije raspoložena za dijalog, ali Srpska pravoslavna crkva nije stranka u postupku proglašenja Alojzija Stepinca svetim.” 


Rekla je da ne misli da će dijalog polučiti rezultate jer “Srpska pravoslavna crkva nije u stanju prepoznati istinu”.


“Alojzije Stepinac bio je humanitarac, osnivač Caritasa u Hrvatskoj, bio je svijetli lik hrvatskog naroda”, dodala je.


“Papa je pokazao širinu prema svim kršćanima, želi razgovarati sa svima. Kada govorimo o patrijarhu Irineju, znamo da je sklon iskrivljavati povijesne činjenice.”


“Srpska pravoslavna crkva nije premna za dijalog. Ja nisam protiv dijaloga, ali se vidjelo na niz primjera da dijalog ne daje rezultate.”


“Oni ne mogu odlučivati o svetosti kardinala Stepinca, on je za Katoličku crkvu već svet”, zaključila je Petir, piše N1.