Slovenska inicijativa

Peticiju za Tajanijevu ostavku potpisalo 8000 ljudi, među njima su Mesić, Kučan, J. Kosor i Bernardić

Hina

Reuters

Reuters

Među potpisnicima su hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata (S&D), Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik Zelenih Davor Škrlec te bivši i aktualni hrvatski i slovenski političari Jadranka Kosor, Stjepan Mesić, Davor Bernardić, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Danilo Türk i drugi



ZAGREB Peticiju koju su pokrenuli slovenski ljevičari i kojom se traži ostavka predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog izjava prigodom obilježavanja dana sjećanja u Bazovici do petka je potpisalo više od 8000 ljudi, a ispriku i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Europskom parlamentu.


Tajani je u nedjelju u Bazovici kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: »Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija«.


U peticiji koju su ovoga tjedna pokrenuli slovenski socijaldemokrati traži se »neopoziva ostavku Antonia Tajanija«, a u petak ima gotovo 8000 potpisnika, od europarlamentaraca do političara i javnih osoba iz Hrvatske, Slovenije ali i cijele Europe.




»Revizionističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije. Tajani je svojim izjavama u Bazovici izvršio reviziju povijesti i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta. Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku«, stoji u tekstu peticije.


Među potpisnicima su hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata (S&D), Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik Zelenih Davor Škrlec te bivši i aktualni hrvatski i slovenski političari Jadranka Kosor, Stjepan Mesić, Davor Bernardić, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Danilo Türk i drugi.


Peticiju, koja ima veliki broj popisnika i iz drugih europskih zemalja, potpisali su, među ostalim, austrijski europarlamentarac Josef Weidenholzer, potpredsjednik kluba S&D-a, i talijanska europarlamentarka Barbara Spinelli iz Ujedinjene europske ljevice/Nordijska zelene ljevice (GUE/NGL).


Peticija se nalazi na stranici https://www.change.org/p/european-parliament-demanding-immediate-resignation-of-antonio-tajani-president-of-the-eu-parliament .


Biljana Borzan je nakon Tajanijeve isprike u srijedu ocijenila kako je ipak napravljen »korak naprijed« iznuđen pritiskom prvenstveno s ljevice. »Zbog toga ne mogu biti nezadovoljna, no jako mnogo ljudi je potpisalo peticiju za njegovu ostavku i to je prilično obvezujuće za sve nas«, rekla je.


Čelnik Europskih konzervativaca i reformisti (ECR) Syed Kamall je u srijedu ispred svog zastupničkog kluba kojem pripada hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, od Tajanija zatražio da povuče dio govora iz Bazovice.


Britanski konzervativac Kamall je u pismu Tajanija upozorio da su njegove izjave o Istri i Dalmacije uznemirile mnoge u Hrvatskoj i Sloveniji.


»Siguran sam da se slažete da je unatoč pozitivnoj i mirnoj Europi u kojoj danas živimo, još uvijek važno komemoracijama određenih događaja pristupiti s nužnom senzibilnošću, posebice stoga što je sukob često tumačen na različite načine«, stoji u pismu Syeda Kamalla ispred ECR-a.


»Kako bi se sačuvala potrebna razina povjerenja, budući da snosite odgovornost kao predsjednik Europskog parlamenta, koji predstavlja i instituciju i njezine članove koji su izabrani, skupina ECR poziva vas da povučete dio vašeg govora koji je bio uvredljiv«, stoji u Kamallovu pismu.


Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o »talijanskoj Istri i Dalmaciji«.


»Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica«, kaže Bulmann, njemački socijaldemokrat, u svojoj izjavi.


Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje i da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede. »Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije«, poručio je Bulmann.