Populizam s vrha

Pernarovski istup predsjednice: Kolinda Grabar-Kitarović kaže da su se političke elite otuđile od naroda

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević



OSIJEK – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Osijeku, gdje je privremeno premijestila svoj Ured, izrekla kritike na račun političkih elita, ocjenivši da su se otuđile od naroda i da mnogi građani osjećaju nepravdu jer sustav nije jednak prema svima, pozvala je i na zajedničke napore u rješavanju problema u hrvatskom društvu, a pitanje demografije ocijenila je krucijalnim.


“Političke elite otuđile su se od naroda, i onda se čude što bujaju tzv. populističke opcije. Nije problem u tim opcijama, nego u onima koji ne prepoznaju da se očekivanja ljudi mijenjaju, i da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi”, izjavila je predsjednica Republike, na otvaranju privremenog Ureda predsjednice Republike u Osječko-baranjskoj županiji, gdje će boraviti do 4. lipnja.


Dodala je da “hrvatski narod želi pristojan i normalan život”, u kojem neće razmišljati može li uzdržavati jedno, dvoje ili više djece, hoće li zbog toga što nije platio telefonski račun čekati ovrha koja višestruko premašuje glavnicu, u kojem će radnik imati pristojnu plaću, a poslodavac biti rasterećen državnih nameta, koji ga guše.




Ocijenila je kako su to razlozi zbog kojih mladi odlaze iz Hrvatske, a posebice iz Slavonije.


“Razoračani su u sve nas koji vodimo državu, jer misle da ne vidimo što se događa i živimo u nekom svom virtualnom svijetu. To je nijema, ali riječita kritika svih propusta u vođenju države, jer kada potencijalno najbogatiji dio države, Slavonija, Baranja i Srijem, ostaje bez ljudi, onda je to poziv na uzbunu”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.


Demografsko pitanje krucijalno


Ponovila je da je krucijalno hrvatsko pitanje demografija i da nemamo više vremena za odgađanje rješavanja demografske krize.


Naglasila je da ova Vlada nije kriva za nastanak demografske krize, ali, kako je ocijenila, nije adekvatno odgovorila na njezin eskalaciju, jer “dosad donesene mjere, nisu razmjerne težini i složenosti problema”.


Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je krajnji trenutak za donošenje akcijskog plana i provedbu konkretnih sveouhvatnih mjera za njegovo provođenje, koji će nadilaziti mandat jedne Vlade.


Ponovila je da je “zato, sukladno Ustavu Vladi predložila sazivanje zajedničke sjednice, na kojoj bi zajedno usvojili takav plan akcijskih mjera za demogradski oporavak Hrvatske, i za djelotvorno rješavanje problema blokiranih građana”. Ističe kako bi to bila prilika i Vladi da predstavi što rade Ministarstva, radi rješavanja tih pitanja.


Održavanjem zajedničke sjednice Vlade, pokazali bismo potrebnu državničku odgovornost, pri čemu držim da bi u budućim koracima u njihovo rješavanje, nužno trebalo uključiti oporbu i druge dionike društvenoga i političkog života, u cilju rješavanja nacionalnog konsenzusa, dodala je Grabar-Kitarović.


Grabar-Kitarović: 11 lipnja predstavit ću svoje demografske mjere


Ocijenila je hvalevrijednom inicijativu Mosta “Pokret ostanka” jer je sinergija u rješavanju tih krucijalnih pitanja važna kako bi se obnovilo povjerenje hrvatskih građana u ključne hrvatske institucije.


Ponovila je kako joj je žao da je Vlade odbila prijedlog za zajedničkom sjednicom.


“Žao mi je što je Vlada odbila moj prijedlog. Nastavit ću raditi na rješavanju spomenutih problema, a 11. lipnja predstavit ću mjere koje sam pripremila sa svojim savjetnicima, te ću o njima razgovarati sa svim relevantnim dionicima političkog i društvenog života koji to žele, kako bi ostvarili suglasje o njihovoj provedbi”, kazala je predsjednica.


Ocijenila je da je 2018. trebala biti godina reformi, jer je godina bez izbora, podsjetivši kako nas iduće godine čekaju europski, a potom i predsjednijčki izbori, a nakon toga 2020. godine predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, što će odvući dobar dio energije Vlade.


“Ovo je godina u kojoj se očekuju najvažniji reformski iskoraci. Na žalost, na polovici smo godine, a reforme uglavnom stoje. Problem Agrokora, iako sistemski važan, uzeo je previše vremena i energije i Agrokor ne smije biti izlika za neprovođenje reformi, jer to nije jedini hrvatski problem”, ustvrdila je predsjednica Grabar-Kitarović.


Ocjenjuje da “nemamo više vremena za duge rasprave o razvojnim strategijama” te da treba djelovati brzo i “snažnim akcijskim mjerama otvoriti prostor poduzetništvu, zapošljavanju i većim plaćama”.Smatra kako nam treba i ‘aktivnija regionalna politika’ koja će omogućiti zadržavanje stanovništva u selima i manjim gradovima te demografski i gospodarski oporaviti pogranična i brdsko-planinska područja, koja traže veće razvojne poticaje.

Važan Vladin projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”


Podsjetila je kako Vlada provodi projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”, u sklopu kojeg je kroz operativni program “Konkuretnost i kohezija” te kroz “Program ruralnog razvoja”, ugovoreno više od šest milijardi kuna, što je pozdravila, kao i svako daljnje angažiranje europskog novca.


Problemi nisu mali, ali čvrsto sam uvjerena da ćemo uspjeti, i s tom vjerom želim uputiti poruku optimizma i samopouzdanja. Optmist sam, jer vjerujem u snagu naše domovine, naše ljude i hrvatsko zajedništvo, istaknula je Grabar-Kitarović u Osijeku.


Otvorenje privremenog Ureda predsjednice Republike u zgradi Osječko-baranjske županije, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, obilježeno je izvođenjem himne Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino” i podizanjem zastave predsjednice RH, čemu su, uz okupljene Osječane, nazočili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.


Vrijednost Osječko-baranjske županije najbolje se pokazala u Domovinskom ratu


Na početku obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se vrijednost Osječko-baranjske županije najbolje mogla spoznati u Domovinskom ratu, kada je, nakon okupacije Vukovara, obrana Osijeka “bila prva crta obrane Hrvatske na istoku” te da je Osijek “bio i ostao nepokoreni grad”.Dodala je kako će puno teže, od obnove fasada stradalih u ratu, biti zacijeliti rane zbog gubitka života 1.724 poginulih branitelja i civila, a posebice rane onih obitelji koji još uvijek traže svoje nestale.

Predsjednica Republike je poručila će i dalje ustrajati na otkrivanju sudbine svih nestalih osoba, bez obzira koje su nacionalnosti, jer dodala je, “žrtva je žrtva, i svaka majka i svaka obitelj mora dobiti odgovor na pitanje gdje su njihovi najmiliji”.


Ocijenila je kako je, uz ratna razaranja i privatizacija na ovome području ugasila brojna radna mjesta te da “brojni građani osječaju nepravdu, jer sustav nije jednak prema svima te osjećaju da se politika pretvorila u poligon za promicanje stranačkih kadrova i interesa, za zapošljavanje preko veze i pogodovanje podobnima”.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao je predsjednici da tijekom svog boravka u toj slavonskoj županiji vidi sve njezine prednosti i potencijale te da svojim autoritetom pomogne u pokretanju i implementaciji tih potencijala u cjelokupni razvoj Hrvatske.


Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalio je predsjednici Republike na razumijevanju za probleme ovoga područja, ocijenivši kako time pokrazuje da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.


Predsjednica Grabar-Kitarović u privremenom će Uredu danas održati radne sastanke s izaslanstvima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te se susresti s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem.


Tijekom dana predsjednica će u Osijeku obići nove zgradu Centra za autizam Osijek, Graditeljsko-geodetsku školu, tvrtku “Inspecto” u Industrijskoj zoni Nemetin te školu nogometa – NK Osijeka.


U prigradskom naselju Antunovac posjetit će tamošnju osnovnu školu, gdje će u nastavku projekta “Hrvatska čita zajedno s djecom čitati ulomke iz djela Ante Gardaša “Duh u močvari” te nazočiti predstavljanju Monografije 160 godina školstva u Antunovcu i postavljanju ‘vremenske kapsule’.


U Dardi predsjednica Grabar-Kitarović susrest će sa stanovnicima toga baranjskog mjesta, a bit će joj predstavljen projekt obnove središta Sarde, dok će navečer u Osijeku posjetiti festival ekstremnih sportova 19. Pannonian Challenge.