Razlaz sa Živim zidom

Pernar i Abeceda demokracije: Stranka pod povećalom državne revizije i s pokrenutim i obustavljenim stečajem

Hina

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

»Abeceda demokracije može promijeniti ime, predsjednik te stranke mi je već rekao da želi da ja budem predsjednik«, rekao je Pernar



ZAGREB Ivan Pernar u četvrtak je najavio da će nakon odlaska iz Živoga zida preuzeti stranku Abeceda demokracije jer je preuzimanje te stranke »bolja opcija od osnivanja nove stranke, koja bi bila 167. stranka u Hrvatskoj«.


»Abeceda demokracije može promijeniti ime, predsjednik te stranke mi je već rekao da želi da ja budem predsjednik«, rekao je Pernar.


Abeceda demokracije upisana je u registar političkih stranaka u listopadu 1995. pod brojem 99. i to prvo kao Hrvatska građanska seljačka stranka da bi joj u lipnju 2004. naziv bio promijenjen u Abeceda demokracije. Sjedište stranke je u zagrebačkoj Poljičkoj ulici, a kao predsjednik i zastupnik istaknut je Stjepan Vujanić, bivši član HSS-a.




»Birajte nas jer ćemo mi najmanje krasti«, bila je poruka je koju je Vujanić koristio u kampanji za parlamentarne izbore 2011., a stranka se ponovno našla u medijima tek nakon zadnjih parlamentarnih izbora, kada je otkriveno da je Pernar, iako izabran za zastupnika Živog zida, prije konstituiranja Sabora ušao u Abecedu demokracije, čime je ona postala parlamentarnom strankom.


Pritom je Abeceda demokracije primala i propisanu »glavarinu» za saborskog zastupnika, odnosno prijavila je planirane prihode od 330.000 kuna godišnje.


No, u izvješću Državne revizije za 2017. već se naglašavalo neuredno poslovanje Abecede demokracije, odnosno rashodi u iznosu oko 91.000 kuna koji se »ne mogu povezati s aktivnostima stranke«, a odnose se na usluge studentskog servisa, troškove reprezentacije, gorivo, anketiranje, fotografije, snimanje i videomontažu.


To je izvješće proslijeđeno i DORH-u, a Vujanić je tvrdio da nije bilo nezakonitog trošenja ni izvlačenja novca već je najveći dio tih sredstava potrošen upravo za Pernarovu promociju.


Prije toga je 2016. godine Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo skraćeni stečajni postupak nad Abecedom demokracije, i to na prijedlog Financijske agencije (Fine), zbog nepodmirenih obveza od 1578 kuna u razdoblju duljem od 120 dana.


Budući da zastupnici stranke nisu sudu dostavili zatraženi popis imovine i obveza, stečajni postupak nad Abecedom demokracije otvoren je u veljači 2017., ali je obustavljen već mjesec dana kasnije jer je ostavljena potvrda da stranka nema nepodmirenih obveza ni račun u blokadi.


U izjavama medijima nakon objave da izlazi iz Živog zida Pernar se kratko osvrnuo i na to što je bio članom Abecede demokracije kada se konstituirao Sabor, ocijenivši kako je to bila dobra odluka.


Pritom je najavio kome će ići novac koji mu pripada kao saborskom zastupniku. »Novac od mojeg mandata ići će meni kao saborskom zastupniku, a ne Vladimiri Palfi«, rekao je Pernar koji tvrdi da je Živi zid napustio upravo zbog diktature potpredsjednice stranke Vladimire Palfi.