Programirano kvarenje

Perilica se pokvarila točno po isteku garancije: Hoće li i kućanski aparati uskoro imati rok trajanja

Irena Frlan Gašparović

arhiva NL

arhiva NL

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača EP-a pokušava stati na kraj »programiranom kvarenju«. EU treba uvesti oznaku s rokom trajanja kućanskih uređaja



Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao je o produljenju trajanja proizvoda i prednostima koje bi dulje trajanje uređaja, poput perilica za rublje ili televizora, imalo za potrošače i poduzeća. U sklopu te rasprave, eurozastupnica Biljana Borzan ponovno se založila za »zabranu programiranog kvarenja« uređaja, izvijestili su iz njezinog ureda.


»Tražim zabranu programiranog kvarenja na razini cijelog EU-a. Takva zabrana trenutačno postoji u Francuskoj. Građani mi često javljaju kako čim proizvodu istekne jamstvo, on se pokvari, a kvar je nerijetko takav da se uređaj ne isplati popravljati«, poručila je Borzan koja zbog toga traži i da rezervni dijelovi budu dostupni i to po razumnim cijenama.


»Sada kad pukne ležaj na perilici, morate zamijeniti cijeli bubanj jer nema manjih rezervnih dijelova«, tvrdi eurozastupnica.




Problematikom trajanja aparata, onih koji se koriste u kućanstvima, nadležni odbor Europskog parlamenta bavi se već neko vrijeme. Ovoga tjedna raspravljali su o nacrtu izvješća o toj tematici iz prosinca, o kojem bi se na odboru trebalo glasovati tijekom travnja.


U tom dokumentu poziva se Europsku komisiju da, među ostalim, uvede pravo na mogućnost popravka proizvoda tako što će, primjerice, uvesti »zabranu nezamjenjivosti dijelova koji su ključni za dobro funkcioniranje proizvoda« te uvesti obvezu da se pri kupnji »prilože upute za uporabu i popravak«.


Navodi se i da bi bilo neophodno osigurati dostupnost rezervnih dijelova, primjerice, na način da se osmisli oznaka na kojoj bi bilo naznačeno jesu li rezervni dijelovi dostupni i tijekom kojeg razdoblja. Pozivaju se i države članice da uvedu »osposobljavanje za vršenje popravaka«. Komisija bi trebala poboljšati informiranost potrošača o trajanju proizvoda i na način da potiče uvođenje europske oznake na kojoj bi bilo naznačeno trajanje.


»Europarlamentarci su tražili i uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda prema preporuci Europskog socijalnog i gospodarskog vijeća koje bi dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto«, ističe u priopćenju Borzan, dodajući da se pokazalo da su kupci voljni platiti više ako znaju da će proizvod dulje trajati: »primjerice, ako bi perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti sto eura više«.


Eurozastupnica naglašava da je trenutna situacija neodrživa i s aspekta utjecaja na okoliš te napominje da je ponovna upotreba ili popravak jedne tone otpada bolji nego recikliranje »jer stvaraju preko deset tisuća novih radnih mjesta više i imaju bolji utjecaj na okoliš«. Upozorava i da je »cijela grana gospodarstva koja se odnosi na popravke na izdahu«. Tako se, primjerice, u Njemačkoj u jednoj godini zatvorilo 13 posto televizijskih i radio servisa, dok se u Poljskoj u dvije godine broj servisera smanjio za 16 posto.