Šefica hrvatske diplomacije

Pejčinović Burić: Vulinove izjave ne pridonose razvoju boljih odnosa sa Srbijom

Hina



Službeni Zagreb želi da odnosi sa Srbijom budu bolji, a izjave kakve daje srbijanski ministar Aleksandar Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju, rekla je u nedjelju šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, koja trenutno boravi u Torontu gdje je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova G7 skupine sa sedam ministrica vanjskih poslova svijeta.


“Mi moramo braniti dignitet hrvatske države”, rekla je ministrica u Torontu zamoljena da objasni priopćenje kojim je njezino ministarstvo proglasilo srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom. 


Vulin je najavljivao da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”.




Nakon te izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.


“Želimo da odnosi sa Srbijom budu bolji (…) da rješavamo otvorena pitanja, a izjave kakve daje Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju”, rekla je.


Hrvatska se zalaže za bolje odnose sa Srbijom, ali u tom boljem odnosu obje strane se moraju međusobno uvažavati i ne provocirati, rekla je. “Nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridonijeti”, rekla je Pejčinović Burić.


U spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.