Schengen

Pejčinović Burić: Ne vjerujem da će nas Slovenija blokirati

Hina

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL



Presuda Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu 29. lipnja neće donijeti ništa dramatično jer je hrvatska pozicija jasna, rekla je u nedjelju nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, naglašavajući kako vjeruje da Slovenija nakon presude neće pokušati blokirati hrvatski ulazak u Schengen.


Marija Pejčinović Burić je u razgovoru za Večernji list u nedjelju ponovila da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i kompromitiran i da je nakon toga Hrvatska iskoristila mogućnost istupanja iz arbitraže sukladno Bečkoj konvenciji.


»Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne zemlje, odgovorne članice EU-a i NATO-a i u tom kontekstu imamo puno više interesa i tema koje nas spajaju. To nas obvezuje da radimo i tražimo sporazume u bilateralnom dijalogu i da tamo gdje se ne možemo usuglasiti, to stavimo u kontekst u kojem ga možemo rješavati«, rekla je Pejčinović Burić.




Nakon što je njezin slovenski kolega Karl Erjavec najavio da Slovenija ima nekoliko scenarija za razdoblje nakon presude, Pejčinović Burić očekuje da službena Ljubljana »ne poduzima nikakve jednostrane akcije«.


Tako vjeruje da iz Slovenije neće doći pritisci ili blokada hrvatskog ulaska u Schengen.


To je pitanje »važno za Hrvatsku, ali i za sve članice EU-a upravo zbog sigurnosti, borbe protiv terorizma i zaštite vanjskih granica. Mi predano radimo na ispunjavanju preostalih zadaća i kada ispunimo sve obveze očekujemo da će širi interesi prevladati i da pritisaka na Hrvatsku neće biti«, kazala je.


Naglasila je da ne vidi da bi netko mogao Hrvatskoj nametnuti sankcije, prisiliti je na ostanak u sporazumu ili na primjenu presude.


»U arbitražu smo ušli kao dvije suverene države, iz nje istupili zbog njezine kompromitacije i ne vidimo da bi netko Hrvatskoj mogao nametnuti bilo kakvu odluku vezanu uz to«, naglasila je.