Sastanak u Ministarstvu rada

Pavić i Vrdoljak: Razgovori o mirovinskoj reformi konstruktivni, jačat će se 2. stup

Hina

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Radimo i na tome da riješimo problem 300.000 naših budućih umirovljenika koji će imati manje od minimalne mirovine i neće im pomoći ni 27 posto, rekao je Pavić i istaknuo da nakon održanih sastanka može reći da nema ukidanja 2. stupa već da ga žele ojačati i osnažiti. Dodao je da su razgovarali i kako to učiniti, o boljoj kontroli, o povećanju izdvajanja za 2. mirovinski stup ne samo na 6, nego dugoročno i na 10 posto



ZAGREB Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić razgovarao je u petak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s izaslanstvom koalicijskog partnera HNS-a na čelu s predsjednikom Ivanom Vrdoljakom o prijedlogu mirovinske reforme i obojica su razgovore ocijenili vrlo konstruktivnim te istaknuli da će se jačati 2. stup i povećavati izdvajanja u njega.


U izjavi nakon sastanka Ministar Pavić je rekao kako mu je drago da mogu umiriti buduće umirovljenike jer Vlada radi na tome da riješi problem dodatka od 27 posto kako se ne bi dogodilo da u idućih 10 do 15 godina imaju za 500 kuna manju mirovinu.


Radimo i na tome da riješimo problem 300.000 naših budućih umirovljenika koji će imati manje od minimalne mirovine i neće im pomoći ni 27 posto, rekao je Pavić i istaknuo da nakon održanih sastanka može reći da nema ukidanja 2. stupa već da ga žele ojačati i osnažiti. Dodao je da su razgovarali i kako to učiniti, o boljoj kontroli, o povećanju izdvajanja za 2. mirovinski stup ne samo na 6, nego dugoročno i na 10 posto.




Razgovarali smo i o različitim drugim modelima korištenja te štednje u čemu su koalicijski partneri izuzetno konstruktivni s dobrim rješenjima i vjerujemo da će o sa zajedničkim snagama apsolutno i stati pred javnost sa cjelovitim prijedlogom, izvijestio je Pavić, napomenuvši da se radi o vrlo kompleksnom preoblemu.


I predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak razgovor je ocijenio vrlo konstruktivnim. Rekao je da je cijeli stranački tim ostao kod stajališta da se 2. stup mora jačati i da je ministar to prihvatio. Dogovorili smo ne samo izdvajanja od 6 posto u slijedećih nekoliko godina, nego i da predvidimo povećanje izdvajanja svakih nekoliko godinama po 1 posto kako bismo bili potpuno jasni da je u 2. stupu budućnost isplata većih mirovina u Hrvatskoj, rekao je Vrdoljak.


Izvijestio je kako su izašli s inicijativom da se osobama koje su danas u 2. stupu i za 15 godina odlaze u mirovinu dopusti isplata ušteđenih 15, 20, odnosno 30 posto sredstava. Mislim da je jako dobro voditi računa o tome ako je netko, primjerice, u svojih 40 godina staža uštedio 500.000 kuna, da mu se omogući jednokratna isplata od 100.000 kuna uz svijest da to smanjuje buduću mirovinu, rekao je Vrdoljak. Ljudima treba dati mogućnost izbora, naglasio je.


I Vrdoljak je istaknuo da postoji veliki broj umirovljenika koji ni s dodatkom od 27 posto neće doseći minimalni iznos mirovine. Njima država izlazi u susret puno većim iznosima, pa oni mogu teško raspolagati sredstvima iz 2. stupa, a svi drugi bi trebali imati izbor, otići u 1. stup ili dio sredstava uzeti jednokratno, a ostatak im isplaćivati iz 2. stupa, kazao je Vrdoljak.


Razgovarali smo i o tome da se naknade za upravljanje mirovinskim fondovima svedu na okvir da se ne pojavljuje ekstra dobit, te o tome po kojoj formuli bi računali mirovinu u budućim mirovinskim osiguravajućim društvima jer nije nužno da bude švicarska formula, nego i neki drugi indeksni kriterij, rekao je Vrdoljak. Mislim da idemo prema zajedničkom dogovoru, dodao je i ustvrdio da kalkulacije u 2. stupu mogu biti puno povoljnije ako se uzme u obzir neka druga indeksacija.


Odgovarajući na pitanja novinara, izrazio je žaljenje što ni jedna vlada od 2002. nije ojačala 2. stup, uključujući onu u kojoj je i sam bio. Da je izdvajanje podizano za 0,5 posto godišnje danas ne bismo imali problem da ljudi koji idu u mirovinu iz 1. i 2. stupa imaju manju mirovinu, kazao je.


Ako idućih godina idemo u povećanje izdavanja trebamo odlučiti hoćemo li smanjiti porez na plaće, kazao je Vrdoljak koji zagovara da se smanji porez na plaće u idućoj godini, podignu plaće i smanji porezno opterećenje rada, a onda da se podigne izdvajanje za pola posto za 2. mirovinski stup.


Upitan o Tomislavu Sauchi koji je član njihova Kluba zastupnika, protiv kojeg je podignuta nova optužnica, Vrdoljak je rekao da su svi nevini dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi suprotno i mislim da se tako i on sam osjeća.