Ministar rada i mirovinskog sustava

Pavić: Želja nam je potaknuti ulaganje u drugi mirovinski stup, završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Pavić je rekao da će za tri mjeseca završiti posao na reformi mirovinskog sustava, a do kraja godine trebao bi je prihvatiti Hrvatski sabor



Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u petak da će za tri mjeseca završiti posao na reformi mirovinskog sustava, a do kraja godine trebao bi je prihvatiti Hrvatski sabor.


 “Ova mirovinska reforma odnosi se samo na buduće umirovljenike, ali smo svjesni da su i sadašnje mirovine male. Želimo te metode iskomunicirati sa socijalnim partnerima, a onda predstaviti javnosti”, rekao je Pavić. 


Mirovinska reforma bi trebala odgovoriti i kako puniti drugi mirovinski stup.  Za drugi mirovinski stup bilo je planirano povećanje ulaganja, što se nije dogodilo zbog recesije i rupa u proračunu za mirovine, istaknuo je i dodao:




 “Želja nam je potaknuti povećanje kapitalizirane štednje i ulaganja u drugi mirovinski stup. Završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom, a nakon toga vidjet ćemo koje su proračunske mogućnosti.” 


Istaknuo je kako su mirovine sigurne te da nema opasnosti za mirovinski sustav.