Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
Ministar rada

Pavić: Počinje kampanja protiv rada na crno

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2018. u 13:31 2018-01-18T13:31:13+01:00

 Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta »Stop radu na crno« vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.

»Ideja nam je u slijedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke«, rekao je Pavić novinarima ispred Banskih dvora.
Hrvatska je, ističe, malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. »Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje«, kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.
Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno – da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena a radi puno radno vrijeme, da se radnik na puno radno vrijeme ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.