Zemlja za bježanje

Paralele sa slučajem Mamić: Branimir Glavaš iznio nam je detalje svojeg slučaja i sklanjanja u susjednoj zemlji

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Čim sam došao u BiH, prijavio sam svoje boravište. I kad je iz Hrvatske stigla tjeralica za mnom, policajci su mi došli kući i odveli me na sud u Sarajevu kako bi se provjerilo imam li zakonito bosanskohercegovačko državljanstvo. Mogao je to biti i neki županijski sud, ali valjda su htjeli malo raditi show."



Branimir Glavaš prisjetio se kako se pravosudno razvijao njegov slučaj nakon što se u svibnju 2009., prije nego što mu je izrečena presuda za ratni zločin, sklonio u Bosnu i Hercegovinu. On je, kao i Zdravko Mamić, državljanstvo BiH stekao zahvaljujući činjenici da su mu roditelji rođeni na prostoru te države.


– Čim sam došao u BiH, prijavio sam svoje boravište. I kad je iz Hrvatske stigla tjeralica za mnom, policajci su mi došli kući i odveli me na sud u Sarajevu kako bi se provjerilo imam li zakonito bosanskohercegovačko državljanstvo. Mogao je to biti i neki županijski sud, ali valjda su htjeli malo raditi show. Uglavnom, proveo sam noć u sudskom pritvoru dok nije potvrđeno da je s mojim državljanstvom sve u redu i potom su me pustili. Nastavio sam normalno živjeti u Drinovcima, mislim, godinu i tri mjeseca, dok mi presuda u Hrvatskoj nije postala pravomoćna – rekao nam je Glavaš. Kroz cijelo to razdoblje, naravno, nije mogao prijeći iz BiH u neku susjednu državu, Srbiju ili Crnu Goru, jer bi tamo odmah, na temelju međunarodne tjeralice, bio uhićen.


– Nakon što je moja pravomoćna presuda dostavljena vlastima BiH, policija je došla po mene i ponovo sam morao na sud. Trebalo je utvrditi je li presuda zakonita, radilo se o pravnoj formalnosti. Sud je prihvatio hrvatsku presudu i pitali su me želim li da me izruče Hrvatskoj ili da zatvorsku kaznu služim u BiH. Mogao sam, dakle, izabrati. Rekao sam da ne želim u Hrvatsku i zatim su me smjestili u zatvor u Zenici. Nakon određenog vremena prebacili su me u mostarski zatvor, u kojem sam bio sve dok hrvatski Ustavni sud nije ukinuo moju presudu. Izašao sam tada na slobodu i vratio se u Hrvatsku – ispričao nam je Glavaš.