Pastoralni posjet poglavara katoličke crkve

Papa pred brojnim uglednicima: Savjest je temelj slobodnog i pravednog društva

Hina

U pozdravnom govoru papa je nedvojbeno dao podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, jer je istaknuo kako RH s ostatkom Europe veže 13 stoljeća čvrstih veza te nadodao da Unija to mora poštivati



ZAGREB  U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nešto poslije 18 sati počeo je susret pape Benedikta XVI. s predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života.


Među 700-tinjak predstavnika civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članova diplomatskog zbora u Hrvatskoj, susretu s Papom prisustvuje cijeli državni vrh – predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.


Papa Benedikt XVI. danas je predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života u zagrebačkom HNK poručio da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini, rekavši da pri tome, naravno, misli na Europu, čija je Hrvatska na povijesno-kulturnome planu oduvijek bila sastavnica, a uskoro će biti i na političko-institucionalnoj razini.


Nakon što je na hrvatskom jeziku pozdravio predstavnike civilnog društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života te vjerske velikodostojnike, oslovivši ih sve kao dragu braću i sestre, Papa je pitanje savjesti označio središnjom temom svoga kratkog promišljanja.


»Tema savjesti je transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini. Naravno, mislim na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti i na političko-institucionalnoj razini«, poručio je Sveti Otac na talijanskom.


U pratnji Svetog oca su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone.


Benedikta XVI. u HNK prvi je pozdravio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić.Puljić je Papi poručio da ga Hrvatska prima i pozdravlja raširenih ruku i radosna srca, te da je već po dolasku u Zračnu luku mogao osjetiti toplinu naših duša koje Vam oduševljeno kliču i mole neka je blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje«.

Dobrodošlica




Papa Benedikt XVI. stigao je  u  Zagrab zrakoplovom Airbus A320 tvrtke Alitalia kojim je iz rimske zračne luke Fiumicino krenuo oko 9.30 sati. Stigao je nešto prije najavljenih 11 sati.


Političko izaslanstvo Hrvatske vodi predsjednik Ivo Josipović, pored njega su na Plesu premijerka Jadranka Kosor, četiri potpredsjednika Vlade, predsjednik Sabora Luka Bebić i potpredsjednik Vladimir Šeks, načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Papu je dočekalo i oko 400 građana, manje više iz tri velikogoričke župe, koje je predvodio župnik župe blaženog Alojzija Stepinca Josip Ružman. Bili su prisutni i svi članovi Hrvatske biskupske konferencije. Papu je dočekalo i turopoljsko folkorno društvo u tradicionalnim nošnjama, a dar su mu uručili i članovi sedmeročlane obitelj Kardum. Zanimljivo je kako je u službenom političkom izaslanstvu prisutne samo dvije žene – Jadranka Kosor i Željka Antunović.


U govoru dobrodošlice predsjednik Josipović je kazao kako nije vjernika, ali da su mu životno usađene kršćanske vrijednosti. Istaknuo je potrebu da se te vrijednosti štuju, pogotovo na ovom prostoru na kojem se susreću katoličanstvo, pravoslavlje i islam. Osudio je korupciju kao antikršćansku, a istaknuo je i vjeru da će i ovaj papin posjet potaknuti ljude da shvate potrebu za europskim integracijama. EU je opisao kao iskonsko kršćanski projekt te je zahvalio Benediktu XVI. na njegovom inzistiranju na ujedinjenu Europe.


Papa Benedikt XVI. na mješavini hrvatskog i talijanskog jezika istaknuo je svoju ljubav prema hrvatskoj obitelji, a spomenuo se i blaženog Alojzija Stepinca. Kazao je kako davna i nedavna hrvatska povijest potiče na promišljanje sve europske narode, a pri kraju govora još je jednom napomenuo potrebu štovanja obiteljskih tradicija. Nedvojbeno je dao podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, jer je istaknuo kako RH s ostatkom Europe veže 13 stoljeća čvrstih veza te je nadodao kako Unija mora štovati to.


Premijerka Jadranka Kosor nakon govora je medijma istaknula da je ovo bio govor potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške. Dodala je da je ovo veliki dan za Hrvatsku i da se veseli svemu što će slijediti u ova dva dana.


Oko 12.15 sati papa je uz velike mjere sigurnosti stigao do Pantovčaka, gdje ga je još jedanput dočekao predsjednik Josipović. Izmjenili su poklone, predsjednik je papi dao repliku lepoglavskih orgulja, a Benedikt XVI. je njemu dao monografiju freska Sikstinske kapele.


Nakon posjeta predsjedniku države, Papa se susreo i s premijerkom Jadrankom Kosor, koja mu je poklonila raspelo.


Tijekom dvodnevna posjeta papa će se sastati s brojnim vjernicima te najvišim hrvatskim dužnosnicima i predstavnicima crkvenog, kulturnog i javnog života.


Na svom 19. apostolskom putovanju papa Benedikt XVI. će u subotu i nedjelju, kako navode vatikanski izvori, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.


Papa Benedikt XVI. došao je u Hrvatsku, u svoj prvi apostolski pohod našoj zemlji, tijekom kojega će se, pod geslom “Zajedno u Kristu” susresti s brojnim vjernicima koji u Zagreb dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva, s mladim ljudima i katoličkim obiteljima, te istaknutim dužnosnicima iz hrvatskog crkvenog, političkog, kulturnog i javnog života.


Na svom 19. apostolskom putovanju Papa Benedikt XVI. će, kako prenosi službena web stranica o Papinu posjetu Hrvatskoj, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.


Sveti Otac već je nekoliko puta kao kardinal posjetio Hrvatsku i, kako je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi nedavno rekao, a prenijela talijanska agencija Zenit, moglo bi se reći da se u toj “zemlji s dubokim kršćanskim i katoličkim korijenima” Papa osjeća kao kuće.


Papin posjet, koji je u hrvatskoj javnosti ocijenjen kao izniman i povijesni događaj za našu zemlju, počinje dolaskom njegova zrakoplova u Zračnu luku Zagreb, gdje će tijekom svečanosti dobrodošlice održati svoj prvi govor. Tamo će ga dočekati najviši politički i vjerski predstavnici, nakon čega će se susresti s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor.


Predvečer će se u Hrvatskom narodnom kazalištu susresti s oko 700 predstavnika civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članova diplomatskog zbora, dok će u večernjim satima biti s mladima na bdijenju na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.


Idući dan, u nedjelju, Papa će na hipodromu predvoditi svečano euharistijsko slavlje, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na kraju mise predvodit će molitvu Kraljice neba i uputiti poruku vjernicima diljem svijeta.


Nakon toga ručat će s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.


U zagrebačkoj katedrali Papa predvodit će Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca, a potom posjetiti Nadbiskupski dvor.


Svečanost oproštaja u zagrebačkoj zračnoj luci zakazana je za 19,15 sati, a Papin zrakoplov iz Zagreba kreće pola sata kasnije. Njegov dolazak u Rim predviđen je za 21,15 sati.


Pohod pape Benedikta XVI. četvrti je pohod poglavara Katoličke crkve našoj zemlji, njegov preteča blaženik Ivan Pavao II. pohodio je Hrvatsku tri puta, 1994., 1998. i 2003.


Obrana europskih korijena


 Papa Benedikt XVI. branit će europske kršćanske korijene, zauzet će se za jačanje obitelji i izgradnju društva s kršćanskim vrijednostima te za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji tijekom svog pastoralnog posjeta Zagrebu ovoga vikenda, javljaju u petak svjetski mediji.


“Papa Benedikt XVI. branit će europske kršćanske korijene tijekom pastoralnog posjeta Hrvatskoj…, većinski katoličkoj zemlji čije vodstvo želi pridruživanje Europskoj uniji”, piše France Presse.


Papin glasnogovornik otac Federico Lombardi dao je naslutiti da će Benedikt ovaj posjet iskoristiti kako bi se zauzeo za pristupanje Hrvatske EU-u. Benedikt želi pojačati veze koje je njegov prethodnik Ivan Pavao II. uspostavio sa zemljom u kojoj je od 4,5 milijuna ljudi skoro 90 posto katolika, napomenuo je glasnogovornik. To ne iznenađuje kad je riječ o papi Nijemcu kojemu je jačanje europskoga kršćanskoga naslijeđa jedna od tema pontifikata. Benedikt često poziva predstavničke institucije na kontinentu da formalno priznaju vjerske korijene, a to je nešto što do danas uglavnom ne nailazi na odaziv, navode mediji.


“Papa se nada da će se to (hrvatsko članstvo u EU-u) ostvariti i da će ta zemlja sa sobom donijeti bogatstvo svoje kulture i (kršćanske) vrijednosti bogate tradicije hrvatskoga naroda”, kazao je Lombardi za vatikansku televiziju.


Mediji navode da Papina želja da Hrvatska zauzme svoje mjesto u EU-u dolazi u vrijeme velikog pada podrške članstvu te da se pad oduševljenja smatra posljedicom malodušnosti izazvane presudom koju je Haaški sud donio na suđenju dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču.


Očekuje se da će Papa tijekom svog dvodnevnog boravka u Zagrebu pozdraviti potez za pridruživanje EU-u i istodobno upozoriti Hrvate da zadrže svoju vjeru.


“Tijekom svog 19. pohoda u inozemstvo i trinaestog u europske zemlje, 84-godišnji Papa će nastaviti isticati važnost koju pridaje oživljavanju kršćanskih korijena Europe”, javila je katolička agencija CNS.


CNS podsjeća da je Benediktov prethodnik, blaženi papa Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku 1994., 1998. i 2003. te da je prilikom svog posljednjeg posjeta rekao da je kršćanstvo odgovor na izazove s kojima je zemlja suočena jer joj nudi čvrste temelje univerzalnih vrijednosti, kao što su poštivanje ljudskog života i digniteta, vjerska sloboda i solidarnost, a to je poruka koju će Benedikt XVI. vjerojatno ponoviti.


Lombardi je rekao da će u Papinu govoru “zasigurno biti riječi o kulturi, tradiciji i identitetu hrvatskoga naroda, a isto tako i o očekivanjima u pogledu učlanjivanja u Europsku uniju”.


Benedikt XVI. je dvaput posjetio Hrvatsku putovao kao kardinal Joseph Ratzinger, tada jedan od najviših vatikanskih dužnosnika. Ovaj posjet, u koji dolazi u Hrvatsku prvi put kao papa, službeno se smatra apostolskim putovanjem na proslavu Nacionalnog dana obitelji u RH. U nedjelju će Papa na zagrebačkom hipodromu predvoditi misu na kojoj će sudjelovati oko 300.000 ljudi. Vjeruje se da će tada još jednom ponoviti katoličko učenje o tradicionalnim obiteljskim vrijednostima. U to se ubrajaju protivljenje istospolnim zajednicama i čuvanje braka kao nerazdružive veze muškarca i žene u svrhu rađanja potomstva.