Večernja molitva

Papa: Stepinčevo mučeništvo vrhunac je nasilja protiv Crkve u komunizmu

Tihomir Ponoš



ZAGREB – Benedikt XVI. nazvao je  bl. Alojzija Stepinca »neuništivim pastirom«, »nezaboravnim biskupom« čiji »herojski život i danas prosvjetljava vjernike«.


Za Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima u zagrebačkoj katedrali, kazao je i da je Stepinac, za kojega se vodi postupak proglašenja svetima, »postao živa slika Krista, a njegovo je mučeništvo opisao kao »kršćansko mučeništvo najviće mjere svetosti«.


Za Stepinca je kazao da se odupro svakom totalitarizmu; fašizmu tako što je branio Židove, pravoslavne, a u doba komunizma tako što je bio odvjetnik svojih vjernika. »Njegovo mučeništvo vrhunac je nasilja protiv Crkve u komunizmu«, kazao je Benedikt XVI. Crkvu u Hrvatskoj pozvao je na jedinstvo kao u doba Stepinca.




Okupljenima biskupima, svećenicima, redovnicima, sjemeništarcima i bogoslovima izrekao je poruke o tome kako obavljati svoje dužnosti, a Crkvu u Hrvatskoj upozorio je i da se počinje snažno osjećati nedostatak svećenika. Benedikt XVI. molio je na Stepinčevu grobu.