Nalog povjerenika

Pantovčak džabe skrivao: HZMO će ipak morati otkriti visinu povlaštenih mirovina Jurja Jezerinca i Jakova Mamića

Hina

U nalogu upućenom HZMO-u istaknuo je da se radi o potrošnji javnih sredstava koja se isplaćuju iz državnog proračuna te da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da informacije o raspolaganju tim sredstvima moraju biti dostupne javnosti



Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan je 22. studenoga Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) izdao nalog u kojem upozorava i nalaže da Jutarnjem listu dostave tražene informacije o iznosima mirovina bivšeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i generalnog vikara Vojnog ordinarijata Jakova Mamića.


Riječ je o povlaštenim mirovinama koje im je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović dodijelila za ‘izniman doprinos razvoju Oružanih snaga’, piše u četvrtak Jutarnji list.


Međutim, ni četiri radna dana od izričitog naloga Jutarnji od HZMO-a nije dobio tražene podatke, navodi dnevnik.




Povjereniku za informiranje obratili su se prošli tjedan nakon što je HZMO, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka, uskratio i informacije o iznosima povlaštenih mirovina. Time je HZMO prekršio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. donesenu na zahtjev Jutarnjeg lista.


Tom je presudom, podsjeća dnevnik, potvrđeno stajalište bivše povjerenice Anamarije


Muse da imena uživatelja povlaštenih mirovina i njihovi iznosi moraju biti dostupni javnosti.


Presudu je najprije ovaj mjesec prekršila predsjednica RH jer je njezin Ured odbio dati imena osoba kojima je dodijelila povlaštene mirovine, a nakon nje i HZMO koji je odbio dati iznose tih mirovina.


Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan u ovom je slučaju reagirao iznimno brzo. U nalogu upućenom HZMO-u istaknuo je da se radi o potrošnji javnih sredstava koja se isplaćuju iz državnog proračuna te da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da informacije o raspolaganju tim sredstvima moraju biti dostupne javnosti, donosi Jutarnji list.