Velika investicija

Pala je odluka: Tvornica streljiva bit će u Kerestincu, uskoro natječaj za investitora

Hina

Ono što HV-u, MUP-u i zaštitarskim kućama u RH najviše treba meci su od 9 mm za pištolje i puščano streljivo kalibra 5,56 mm



Tvornica streljiva bit će u Kerestincu, a Vlada je dala suglasnost da se nekretnine nekadašnje raketne baze kraj Zagreba predaju Agenciji Alan, piše u petak Večernji list.


Dnevnik navodi da će temeljem Vladine odluke Agencija Alan, državna tvrtka koja se bavi plasmanom hrvatskog oružja, ali i uvozi oružje, unijeti vojne nekretnine u svoj temeljni kapital radi »pokretanja proizvodnje naoružanja i vojne opreme koja je od strateškog značaja za RH«.


Predsjednik uprave Alana, Ivica Nekić, koji je već 15 godina na čelu te državne tvrtke, potvrdio je za Večernji list da je lokacija u Kerestincu određena kao mjesto gdje bi odabrani strateški partner relativno brzo sagradio tvornicu streljiva, koja bi, za početak, startala s proizvodnjom nekoliko osnovnih kalibara streljiva.




Ono što HV-u, MUP-u i zaštitarskim kućama u RH najviše treba meci su od 9 mm za pištolje i puščano streljivo kalibra 5,56 mm. Veliki je potrošač te vrste municije i karlovački proizvođač pištolja i jurišnih pušaka, HS-Produkt. Procjenjuje se da svi oni zajedno godišnje utroše od 10 do 15 milijuna metaka. Sigurnosni je problem bio što su vojska i policija ovisile o uvozu osnovnog streljiva, pa je država napokon odlučila poduprijeti gradnju tvornice streljiva koja bi opskrbljivala i naše obrambene snage, piše Večernji list.


To, međutim, ne znači da će buduća tvornica biti u državnom suvlasništvu. Nekić kaže da je najbolja industrija ona privatna, a država ne namjerava više sudjelovati u proizvodnji onako kako je to bilo s brodogradnjom, koju je stalno trebalo interventno spašavati. Kaže da će u kolovozu ili rujnu ove godine Alan poslati okvirne upite zainteresiranim investitorima, proizvođačima. Natječaj će biti pozivni, vrata su otvorena svima, a posao će dobiti onaj čija ponuda bude najbolja, kaže Nekić za Večernji list.