Granični problem

Pahor početkom idućeg tjedna u Bruxellesu, razgovarat će i o arbitraži

Hina

Pahor bi se u ponedjeljak trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u utorak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom



LJUBLJANA Slovenski predsjednik Borut Pahor posjetit će početkom idućeg tjedna Bruxelles, što je njegov prvi službeni posjet inozemstvu na početku njegova drugog mandata, te se tom prigodom sastati s čelnicima EU-a i NATO saveza, potvrdio je u srijedu Ured slovenskog predsjednika.


Pahor bi se u ponedjeljak trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u utorak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.


Posjet Bruxellesu odlična je prilika za nastavak dijaloga o aktualnim međunarodnim, europskim i regionalnim pitanjima na najvišoj političkoj razini, naveo je ured slovenskog predsjendika najavljujući posjet.




Kako prenose slovenski mediji, Pahor će sa sugovornicima raspravljati o ulozi Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu, te budućnosti obiju organizacija, zatim o ulozi Slovenije u jugoistočnoj Europi i odnosima s Hrvatskom vezano za provedbu arbitražne odluke.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu za agenciju STA kako očekuje da će se Europska komisija jače angažirati da uvjeri Hrvatsku da arbitražnu odluku treba provesti.


Komisija ima instrumente da državu članicu primora na postupanje u skladu s međunarodnim pravom, kazao je šef slovenske diplomacije te pozvao Komisiju da »što prije donese određene mjere protiv Hrvatske«, prenijela je slovenska agencija.