Ograničenje

PRODULJAVANJE PRIJELAZNOG RAZDOBLJA Hrvatima će još pune dvije godine trebati dozvola za rad u Austriji?

Irena Frlan Gašparović

Oko zahtjeva za produljenje ograničenja mora se usuglasiti austrijska koalicijska vlada. Dogovor unutar vlade očekuje se i u susjednoj Sloveniji



ZAGREB Za rad u Austriji hrvatski državljani mogli bi trebati dozvolu sve do 1. srpnja 2020. godine, što znači da još dvije godine ne bi bili izjednačeni s drugim državljanima Europske unije.


Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein (FPÖ) potvrdila je za tamošnje medije da je sklona ideji da se tzv. prijelazno razdoblje za hrvatske radnike produlji po posljednji put, za još dvije godine. »Razmišljamo o tome da u potpunosti iskoristimo prijelazno razdoblje od sedam godina za Hrvatsku«, kazala je ministrica prema pisanju austrijskog »Kuriera«.


Slovenija bez odluke


Austrija je jedna od pet zemalja članica EU-a u kojima hrvatski državljani – za razliku od državljana ostalih 27 članica – još uvijek imaju ograničen pristup tržištu rada što, u pravilu, znači da im trebaju radne dozvole. Nakon pristupanja Hrvatske EU-u 2013. godine, takvo ograničenja zadržalo je 13 zemalja. No, dvije godine kasnije njih osam je u potpunosti otvorilo tržište rada za radnike iz Hrvatske. Tada su, osim Austrije, ograničenje zadržale i Slovenija, Nizozemska, Malta i Velika Britanija.




Ako žele zadržati radne dozvole za hrvatske državljane još dvije godine, tih pet zemalja mora o tome izvijestiti Europsku komisiju do 30. lipnja. Pritom svoj zahtjev moraju argumentirati, odnosno dokazati da bi potpuno otvaranje tržišta izazvalo poremećaje.


Oko zahtjeva za produljenje ograničenja mora se usuglasiti austrijska koalicijska vlada. Dogovor unutar vlade očekuje se i u susjednoj Sloveniji gdje nam je u ministarstvu zaduženom za rad potvrđeno da Slovenija još nije donijela odluku kako će postupiti u tom slučaju. »Odluku o produljenju prijelaznog razdoblja za zapošljavanje državljana Hrvatske i članova njihovih obitelji u Sloveniji donosi vlada Republike Slovenije. Odluku o tome vlada još nije donijela«, odgovorili su jučer na naš upit.


Utrka s Brexitom


U Velikoj Britaniji, pak, pitanje otvaranja tržišta povezano je i s izlaskom te zemlje iz EU-a. Hrvatska Vlada nastoji izboriti da Britanija ukine radne dozvole za hrvatske državljane kako bi, prije Brexita, bili izjednačeni u pravima s ostalim Europljanima. S druge strane, budući da je useljavanje – uključujući i useljavanje iz drugih članica Unije – jedna od »vrućih« tema u Britaniji, teško je očekivati da će Britanci ove godine u potpunosti otvoriti tržište za hrvatske radnike. Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish još nam je u listopadu odgovorio da je britanska vlada svjesna važnosti koje to pitanje ima za Hrvatsku te da Britanija želi »da nakon Brexita Hrvati u Velikoj Britaniji imaju ista prava – i odgovornosti – kao i svi drugi građani EU-a«. Kakva će odluka biti, međutim, nije otkrio.