Posljedica napada

PROCJENA OPASNOSTI Hoće li hrvatskim srednjoškolcima biti zabranjeni maturalci u Španjolsku?

Ljerka Bratonja Martinović

REUTERS

REUTERS

Iz resornog ministarstva podsjećaju da prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole, školski odbori imaju pravo zabraniti izlete u određenim okolnostima, kakvim bi se mogao smatrati i terorizam



Maturalci s odredištem u Barceloni mogli bi doći u pitanje nakon terorističkog napada koji se dogodio u četvrtak u omiljenoj turističkoj destinaciji u Španjolskoj. Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim je srednjim školama u Hrvatskoj uputilo dopis kako bi se utvrdilo koliko je škola u skorije vrijeme planiralo voditi učenike na izlete u Barcelonu i Španjolsku općenito.


Ministarstvo od škola traži da hitno dostave precizne podatke o izletima u Španjolsku, a nakon toga u komunikaciji s nadležnim tijelima procijenit će se jesu li takva putovanja u ovom trenutku sigurna.


Kako poručuju iz MZO-a, na temelju prikupljenih podataka iz škola, daljnje aktivnosti i informacije koordinirat će se s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i drugim nadležnim tijelima koja za zadaću imaju utvrđivanje sigurnosti građana izvan Hrvatske.




MZO je, kako se ističe u priopćenju, u intenzivnoj komunikaciji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i zatražili su hitnu uputu i mišljenje stručnih služba o učeničkim izletima u Španjolsku.


– Apeliram na oprez nastavnika, roditelja i učenika, ali i na komunikaciju s nadležnim tijelima, kako bi svi zajedno imali točne informacije o procjeni sigurnosti – poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, i dodala kako njeno ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informacije koje je u ovom trenutku moguće pružiti.


Ako se pokaže da izleti u Španjolsku u ovom času nisu sigurni, škole ih mogu zabraniti.


Iz resornog ministarstva podsjećaju da prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole, školski odbori imaju pravo zabraniti izlete u određenim okolnostima, kakvim bi se mogao smatrati i terorizam.


U pravilniku se konkretno kaže da »nakon temeljite procjene stupnja opasnosti i preporuke nadležnih institucija školski odbor ima pravo zabraniti provođenje izvanučioničke nastave«.


Španjolski Lloret de Mar već je godinama najpopularnije odredište hrvatskih maturanata, a u pravilu uključuje i obilazak Barcelone.