Međuzemlje

PRISTOJNA EUROPSKA HAJKA Kako je premijer u borbi protiv lažnih vijesti izgovorio hrpu – lažnih vijesti

Tihomir Ponoš

Kako bi upozorio kakve se sve gluposti mogu izroditi iz lažnih vijesti premijer se odlučio žrtvovati i o medijskim slobodama i na račun Hrvoja Zovka izrekao je sve ono što je izrekao, dakle gomilu lažnih vijesti



Tjedan na izmaku još je jednom pokazao da je Andrej Plenković uspješan i efikasan političar kako na nacionalnoj razini kao predsjednik Vlade, tako i na stranačkoj razini kao predsjednik HDZ-a. Plenkoviću je sve polazilo za rukom, lakoćom je demonstrirao svoju veličinu, kao pravi vođa pokazao je i dokazao da su njegove riječi inspirativne, a svake inspirativne riječi, samo ako su prave potiču na djelovanje.


Plenković je, a o tome se ovoga tjedna mnogo pisalo, prinio pozornosti javnosti svoju analizu stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj, usput se osvrnuvši na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. Kao što je poznato, premijer je uvjeren da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji kako ga se želi predstaviti, da su mediji slobodni, u slobodnim medijima valjda i novinari slobodno rade, a prije nekoliko tjedana je kazao da cijelu tu priču o ugrozi medijskih sloboda treba dedramatizirati. Bjelodano je tko je kriv za stanje u novinarstvu, a to je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, jer prema premijerovim informacijama, cijeli je problem započeo tako što je Zovko »skoro fizički nasrnuo« (divnoga li izraza) na urednicu na HTV-u. Premijer je subotnji prosvjed pažljivo slušao jer da nije ne bi rekao da nikog od prosvjednika nije čuo da je uopće »zucnuo« da se to dogodilo, a dogodilo se je to da se ništa nije dogodilo jer se nešto skoro dogodilo. Osim toga, kazao je i da je Zovko posezao za tužbama prema novinarima. Na koncu je zaključio da su to dva elementa dosta bitna za kredibilitet i Zovka nazvao kolovođom.


Premijer na nivou


Nije trebalo dugo čekati da se vidi koliko je Plenković efikasan i kakvom lakoćom niže uspjehe. Vrlo brzo nakon što je minuciozno analizirao stanje medija i Hrvoja Zovka, a sve na temelju informacija, vidjelo se da u narodu ima dovoljno onih koji vole svog vođu i koji znaju što treba učiniti na njegov mig. E, to je efikasnost političara. Dovoljno je da zucne, a već se zna što treba raditi. U (komentarima ispod članaka na portalima, baš kao i na društvenim mrežama, sljedbenici su brzo i efikasno poručili Zovku sve što ga ide. Andrej Plenković mogao je Hrvoju Zovku komotno pjevati »Šta bi dao da si na mom mjestu« posebno stihove »šta bi dao da možeš ovako/dići ruke, a puk da te slijedi«. A puk je Zovku govorio što je on i kakav je on zapravo i sve je to bilo na nivou jer ovo je ipak moderni, Plenkovićev HDZ. Bila je to jedna pristojna europska hajka, nikakav primitivni Balkan.




Osim što je demonstrirao koliko je uspješan i koliko malo treba da bi se djelovalo po njegovim naputcima, Plenković je govoreći o medijima i Zovku učinio još nešto važno za hrvatsko društvo, nešto na čemu mu također treba čestitati. Sjećamo se nedavne najave Vlade da će zakonski regulirati suzbijanje »fake newsa« iliti lažnih vijesti. Sjećamo se i da je odmah nakon te najave izbila afera »špic-papak« s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem (ili nekim njemu šokantno sličnim) i mladom damom (ili nekom njoj šokantno sličnom) u krilu. Afera je brzo zamrla, ali problem lažnih vijesti je ostao. Kako bi upozorio na taj problem i kako bi upozorio na to kakve sve gluposti se mogu izroditi iz lažnih vijesti premijer se odlučio žrtvovati i o medijskim slobodama i na račun Hrvoja Zovka je izrekao sve ono što je izrekao, dakle gomilu lažnih vijesti. Naravno, bolje je da lažne vijesti izgovara premijer danas, da osvijesti puk koliko je taj problem važan, pa da se puk trgne, jer ne bude li tako mogao bi i netko drugi vježbati važnost lažnih vijesti u Hrvatskoj i na Hrvatima. Možda neki Orban, što možda i ne bi bio problem jer ipak je on naš subrat iz Europske pučke stranke, a možda i Rusi, a to bi već bio problem. Srećom, premijer se hrabro žrtvovao i na vlastitom primjeru pokazao koliko bi pogubne mogle biti lažne vijesti jer ako je posljedica toga što premijer širi lažne vijesti pokretanje jedne sasvim pristojne europske hajke, što će se dogoditi, kakve će hajke biti i kakve će biti njihove posljedice ako lažne vijesti počne širiti tip poput Zovka i njemu slični kolovođe.


Policajac uz novinara


Tjedan uspjeha zaokružen je stranačkim uspjehom, a za njega se pobrinuo sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Njegov je odvjetnik, u ime svog klijenta, zamolio policiju da provjeri gdje je novinarka Đurđica Klancir jer odvjetnikov klijent bi htio tužiti Klancir, a bilo bi nezgodno tužiti nekoga za koga se ne zna gdje je ili ne daj Bože krivu (a zapravo pravu), umjesto prave (a zapravo krive) Đurđice Klancir. Sve to djeluje kao dobar i koristan eksperimentalni program. Ministrica Blaženka Divjak pokrenula je eksperimentalnu »Školu za život«, sad već pomalo davnih dana OESS je u Hrvatskoj pokrenuo program »Policajac u zajednici«, a sada je, čini se, pokrenut eksperimentalni program »Policajac uz novinara«. I to je nešto što treba pohvaliti. Izgleda da je u tom projektu postignuta potpuna državno-stranačka sinergija za sada na razini županije i županijskog HDZ-ovca, jer policija je na usluzi županu HDZ-ovcu, a ta bi sinergija trebala jamčiti uspjeh programa. Dobro je da policija kontrolira novinare, da povremeno provjerava gdje su, gdje borave, gdje prebivaju, što rade, jer tako se smanjuje mogućnost da se oni, neodgovorni kakvi već jesu, izgube i počnu tumarati po bespućima kritičkih tekstova. Nakon što eksperimentalni program »Policajac uz novinara« bude dovršen i evaluiran, vrijedilo bi ozbiljno porazmisliti o sveobuhvatnijem programu »Policajac uz građanina«. Povremena provjera kretanja građanina bila bi dobra za same građane, ali i država bi od toga mogla imati koristi jer uspješna provjera kretanja građana bila bi golem zalog za postojanost najveće od svih naših vrijednosti – stabilnosti.