PRIHVAĆENA INICIJATIVA Status službene osobe dobit će oko 60 tisuća prosvjetara

Tihomir Ponoš

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Jasno je da to neće biti nepremostiva prepreka za one koji žele prijetiti ili se silom odnositi prema učiteljima, ali činjenica da će nastavnici zakonom biti definirani kao službene osobe bi svakome tko na njih želi na bilo koji način nasrnuti trebala signalizirati da o tome dva puta promisle zbog strožih zaprijećenih kazni.



ZAGREB – Učitelji i nastavnici u školama, odgajateljice u vrtićima, rekli bismo tete, te stručni suradnici poput školskih psihologa do kraja godine trebali bi dobiti status službene osobe. Posljedica je to inicijative Ministarstva znanosti i obrazovanja koju je prihvatilo Ministarstvo pravosuđa o čemu se oglasila i resorna ministrica Blaženka Divjak nakon što je dobila pozitivan odgovor Ministarstva pravosuđa.


Status službene osobe dobilo bi, procjenjuju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, između 50.000 i 60.000 zaposlenih, taj bi status dobili izmjenama Kaznenog zakona, a očekuje se da će taj zakon biti izmijenjen do kraja ove godine. Proširenje kruga zaposlenika koji imaju status službene osobe naglo je aktualizirano nakon nedavnog napada na socijalne radnike u Đakovu kada je dvoje radnika tamošnjeg centra za socijalnu skrb ubijeno. Premijer Andrej Plenković nakon toga je najavio da će krug zaposlenika koji će imati status službene osobe biti proširen, a iz njegovih je izjava i najava bilo izvjesno da se neće stati na socijalnim radnicima.


Divjak je izjavila da je »izmjena tog dijela Kaznenog zakona bitna poruka odgojno-obrazovnim radnicima diljem Hrvatske i važan dio nedavno predloženog Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama«. Javno savjetovanje o tom dokumentu završeno je sredinom srpnja, a objava izvješća predviđena je za kraj rujna. U Ministarstvu tvrde da je definiranje učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika kao službenih osoba rješenje koje će definitivno pomoći u smanjivanju nasilja u školama.





Druga tema o kojoj je ministrica Divjak progovorila jesu plaće zaposlenih u obrazovanju. Najavila je da je sada na dnevnom redu »iskorak u podizanju plaća učitelja«, a u suradnji sa sindikatima premijeru Andreju Plenkoviću je predložila povećanje koeficijenta za šest posto što bi u prosjeku značilo povećanje plaća za 600 kuna u sljedećih godinu dana. Povećanje koeficijenta za tih šest posto je nešto od čega, kako saznajemo, HNS neće odustati, jer »to je politički prioritet broj jedan HNS-a«.



Jasno je da to neće biti nepremostiva prepreka za one koji žele prijetiti ili se silom odnositi prema učiteljima, ali činjenica da će nastavnici zakonom biti definirani kao službene osobe bi svakome tko na njih želi na bilo koji način nasrnuti trebala signalizirati da o tome dva puta promisle zbog strožih zaprijećenih kazni. Cilj je omogućiti zaposlenima u odgoju i obrazovanju normalnije radne uvjete, ali i stvoriti uvjete za, kolikogod je to moguće, škole kao mjesta sa što je moguće manje nasilja, kako prema učenicima, između učenika, tako i prema nastavnicima.


Sve to trebalo bi biti u funkciji motivacije nastavnika da provedu obrazovnu reformu nazvanu »Škola za život«, a koja se frontalno počinje provoditi početkom sljedeće školske godine, dakle za manje od mjesec dana. U Ministarstvu navode da su tri stupa te motivacije nastavnika koja bi kod njih trebala potaknuti entuzijazam u provedbi reforme. Jedan je sigurnosni i odnosi se na dobivanje statusa službene osobe, drugi je financijski i odnosi se na povećanje plaće, a treći je organizacijski i radni i odnosi se na smanjivanje administrativnog opterećenja nastavnika.