Oporbena inicijativa

PREVIŠE MUTNOGA: SDP traži da i Antu Ramljaka kontrolira Povjerenstvo za sprejčavanje sukoba interesa

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Peđa Grbin podsjetio je da je SDP još prošlog studenog pitao Povjerenstvo primjenjuje li se Zakon o sprječavanju sukoba interesa i na Antu Ramljaka, budući da se Zakon, osim dužnosnika, može primjenjivati i na druge osobe koje imenuju Vlada ili Sabor.



ZAGREB – Saborski Klub zastupnika SDP-a u srijedu je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim predlažu da se među dužnosnike uvrsti i “izvanredni povjerenik u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”.


Time bi i Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postao obveznik tog Zakona, a Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa morao bi predati imovinsku karticu, dok bi ono moglo istraživati kako je stjecao imovinu te ispitivati i osobe povezane s Ramljakom koje imaju poslovne veze s Agrokorom.


U SDP-u ne vide razlog da njihov prijedlog ne podrži i vladajuća većina s obzirom na to da, kako kažu, izjave predsjednice, premijera i predsjednika Sabora pokazuju da imaju dvojbe vezane uz Ramljakov rad.




Peđa Grbin podsjetio je da je SDP još prošlog studenog pitao Povjerenstvo primjenjuje li se Zakon o sprječavanju sukoba interesa i na Antu Ramljaka, budući da se Zakon, osim dužnosnika, može primjenjivati i na druge osobe koje imenuju Vlada ili Sabor.


“Jasno je da je Vlada isključivo u nadležnosti nad izvanrednim povjerenikom, dok je Trgovački sud samo formalno proveo imenovanje. Tada nam je Povjerenstvo odgovorilo da nije nadležno za Ramljaka s obzirom na to da on nije dužnosnik”, rekao je Grbin, naglasivši da recentni događaji vezani uz Agrokor i angažiranje savjetnika problematiziraju takav stav Povjerenstva.


“To je razlog zbog kojeg predlažemo da se Povjerenstvu omogući da kontrolira i izvanredne povjerenike u društvima od sistemskog značaja, jer oni, po zakonu, upravljaju velikim sustavom s više od 5000 zaposlenih i više od 7,5 milijardi kuna duga”, pojasnio je. Tako bi i Ramljak trebao predavati imovinsku karticu, a Povjerenstvo bi moglo ispitati i Ramljakove odnose sa svim ljudima koje je Agrokor angažirao u postupku izvanredne uprave, kaže Grbin.


“Time bi se otklonili svi postojeći problemi, a zakon možemo donijeti po hitnom postupku, što znači da bi mogao već idući tjedan stupiti na snagu. Ne vidim koji bi razlog vladajući imali da odbiju ovaj prijedlog, postoji javni interes da se uvede ovakva kontrola. Kad se posluša premijerova izjava, ali i izjava predsjednika Sabora i predsjednice države, jasno je da u najmanju ruku postoje određene dvojbe oko Ramljakova rada, a tko je bolji da to provjeri nego Povjerenstvo”, zaključio je Grbin.


Arsen Bauk pozvao je vladajuće da završe izbor Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa budući da aktualnom sazivu mandat istječe 11. veljače.


“Ima indicija da će novi saziv imati i više posla nego prethodni. Do danas nije bilo konkretnih razgovora sa SDP-om o konkretnim imenima koja bi se imenovala u Povjerenstvo, a s obzirom na način izbora, jasno je da nema ni prostora za neki dogovor, odnosno obveze vladajućih da ga ispoštuju. Evidentno je da je Hrvatski sabor posljednjih godina jednoglasno i uz pohvale prihvaćao izvješća aktualnog saziva Povjerenstva, pa bi svaki drugačiji izbor bio dokaz da je Sabor ta izvješća prihvaćao licemjerno, s figom u džepu”, poručio je Bauk.


Od vladajućih bi, kaže, rado čuo razloge za čekanje posljednjeg dana da se imenuje novi sastav Povjerenstva, posebno kad je sva procedura, od raspisivanja javnog poziva do razgovora sa svim kandidatima, obavljena još prije šest mjeseci.