'Sjajno' rješenje

PREMJEŠTANJE PLOČE ‘Za dom spremni’ je jednako ustaški u Jasenovcu koliko je i u Novskoj i u Zagrebu

Zdenko Duka

Boris Milošević /  Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Boris Milošević / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a, navodi slučaj spomenika poginulim HOS-ovcima u Splitu koji nema pokliča »Za dom spremni«, projektiran je i postavljen bez tog simbola



ZAGREB U razgovorima i pregovorima s pripadnicima HOS-a, a zbog nestabilne situacije u HDZ-ovoj koaliciji s HNS-om koju podržavaju pripadnici manjina, u Vladi žele u sljedećih 15-ak dana makar provizorno i privremeno riješiti problem spomen-ploče 11-orici poginulih branitelja HOS-a, s ustaškim pozdravom »Za dom spremni« unutar HOS-ovog grba.


Poznato je da je HOS postavio ploču na mjestu gdje je bilo zapovjedništvo ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, a rješenje problema žele pronaći na tragu premještanja te ploče iz Jasenovca u neko drugo mjesto u Hrvatskoj, vjerojatno u Novsku. Radi se dakle o taktičko-strateškom povlačenju i premještanju ustaških simbola tamo gdje će oni biti prihvatljiviji, valjda s ciljem da ih se očuva, da se ne pogube.


Tako se razmišlja da se Jasenovac kao mjesto najvećeg i najstrašnijeg logora u NDH proglasi mjestom posebnog pijeteta, a po nekim informacijama tamo ne bi bilo dopušteno isticanje znakova ili simbola bilo kojeg totalitarnog režima. Žrtve Jasenovca, stari logoraši, valjda ne bi smjeli na komemoraciju u Jasenovac s crvenom zvijezdom.


Samo u muzej




Furio Radin kaže da sve što zna o mogućem premještanju ploče iz Jasenovca negdje drugdje je ono što je vidio u medijima.


– Jedino mjesto za ploču koja sadrži »Za dom spremni« i ostala obilježja kompromitirana u Drugom svjetskom ratu bi trebali biti muzeji. Osim toga, nije Jasenovac bio jedini ustaški logor u NDH, bilo ih je mnogo, ističe Radin.


I Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a, kaže nam da nema izravnih informacija o pregovorima članova Vlade s predstavnicima HOS-a. No, ističe da je »Za dom spremni« jednako ustaški pozdrav i u Jasenovcu i u Novskoj i u Zagrebu i bilo gdje drugdje te uvijek ima isto značenje. 


Milošević navodi slučaj spomenika poginulim HOS-ovcima u Splitu koji nema pokliča »Za dom spremni«, projektiran je i postavljen bez tog simbola. Netko je ispisao »Za dom spremni« naknadno preko noći, a onda ga je policija isto tako preko noći izbrisala.


– To sad u Splitu nitko ne problematizira, dakle, mi mislimo da se na taj način može obilježiti i pogibija poginulih boraca HOS-a u Jasenovcu, kaže Milošević. Rijeka, Zadar…

Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, ističe da ako je nešto neprimjereno, onda mora biti neprimjereno bilo gdje u državi.


– To bi bilo kao da netko kaže da se svastika ne može crtati u Auschwitzu, ali može u Münchenu. A svi oni koji misle da su se samo u Jasenovcu dogodili zločini, neka uzmu kartu Hrvatske i pogledaju gdje je sve bilo ustaških stratišta. Da li to znači da će se »Za dom spremni« smjeti koristiti samo u Istri, Rijeci, Zadru i Splitu jer su to bila mjesta koja nisu bila pod dosegom ustaškog režima, pita Grbin.