Izvanredna uprava ostaje do travnja 2019.

PREMAŠENE SVE PROCJENE Savjetnički tim u Agrokoru na kraju će koštati puno više od pola milijarde

Jagoda Marić

Troškovi savjetnika angažiranih u  postupku izvanredne uprave u Agrokoru, od 1. travnja prošle godine do  kraja srpnja ove godine bili su 525,77 milijuna kuna i već su  premašili procjene



ZAGREB Troškovi savjetnika angažiranih u  postupku izvanredne uprave u Agrokoru, od 1. travnja prošle godine do  kraja srpnja ove godine bili su 525,77 milijuna kuna i već su  premašili procjene izvanredne uprave  na početku procesa. 


U jesen prošle godine bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak  tvrdio je da će trošak savjetnika biti od 58 do 69 milijuna eura, što je značilo da će savjetnici koštati oko 517 milijuna kuna.


No, Ramljak je tada  govorio o  tome da bi postupak izvanredne uprave trebao završiti na proljeće ove godine, najkasnije do  početka ljeta.




Međutim, izvanredna uprava u Agrokoru će se zadržati sigurno do travnja sljedeće godine, a time i dio savjetničkog tima, ako ne i do lipnja,  pa će troškovi savjetnika biti značajno veći od prvotno najavljenih, iako će se postupno njihov mjesečni iznos smanjivati.


U izvješću  o stanju u Agrokoru izvanredna uprava objavila je samo ukupne podatke o troškovima savjetnika, pa će se izgleda još čekati na objavu informacija koliko je pojedinačno svaka konzultantska tvrtka zaradila.


U izvješću je Agrokorova uprava istaknula da je u prvih sedam mjeseci ove godine 16 kompanija, u tri glavne divizije,  ostvarilo prihode od 13,46 milijardi kuna što je, priznaju, šest posto manje od plana, ali  ističu da je njihova operativna dobit, dobit prije  oporezivanja, 1,1 milijardu kuna i  za 20,7 milijuna kuna je  veća od plana. Pripisuju to  najvećim dijelom  povećanju profitabilnosti u maloprodaji  koja, kako ističu,  iz mjeseca u mjesec pokazuje sve bolje rezultata.


Iako je  na osnovi izvješća uprave teško reći što se događa u pojedinim Agrokorovim kompanijama, jer naprosto u tom izvješću nema klasičnih podataka o prihodima i rashodima, 16 tvrtki koje su uključene u to izvješće ostvarile su u prvih sedam mjeseci prihod koji je za 1,9 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju prošle godine, kad se u Agrokoru događala najgora kriza, koja je značila prazne police u trgovinama i blokirane račune. 


Prihodi pojedinačnih kompanija u Hrvatskoj  manji su od nekoliko desetaka do najviše 200 milijuna kuna, ali u konačnici je njihov ukupni prihod manji za gotovo dvije milijarde kuna i to najvećim dijelom u segmentu Maloprodaje i veleprodaje. Koliko je to posljedica odlaska kupaca, odnosno manjeg prometa, a koliko manjih cijena, iz izvješća koje daje izvanredna uprava ne može se vidjeti.


Maloprodaja je u prvih sedam mjeseci ove godine  imala ukupne prihode od 8,79 milijardi kuna,  što je 1,2 milijarde kuna manje nego lani. Prihodi Konzuma manji  su za  oko 120 milijuna kuna, ali ove godine njihova je operativna dobit 231 milijun kuna, dok je lani  ta kompanija bila u minusu. Najveći gubitak  prihoda u maloprodaji dogodio se u Konzumu u Bosni i Hercegovini i Velpro centru. U obje kompanije  prihodi su pali za više od 400 milijuna kuna u odnosu na  isto razdoblje prošle godine.