Ministarstvo gospodarstva

POZIV ZA DOSTAVU PRIJEDLOGA Poduzetnicima bespovratnih 200 milijuna kuna za poboljšanje konkurentnosti

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ukupna alokacija prvog poziva, provedenog krajem kolovoza, iznosila je 53,2 milijuna kuna, no taj natječaj bio je otvoren svega 35 sekundi, nakon čega je sustav obustavio daljnju prijavu jer je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva.



ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva u petak je izvijestilo da je objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnog novca malim i srednjim poduzetnicima radi poboljšanja konkurentnosti i učinkovitosti primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, vrijedan 200 milijuna kuna.


Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – 2“ objavljen je 15. studenoga, a namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem njihovog poticanja na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća, kaže se u priopćenju.


Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti koje uključuju izradu, razvoj ili nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementaciju, prilagodbu i integraciju poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.




Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat zadovoljan je novom objavom poziva, istaknuvši da se njime, ali i svim drugim pozivima, nastoji poduzetnicima na raspolaganje staviti što je više moguće sredstava, na što pravedniji način.


„Važno je naglasiti da ovim modelom Poziva dajemo priliku svakome da se prijavi te će za financiranje biti odabrani oni projektni prijedlozi koji se pokažu najkvalitetnijim. Ono što me također posebno veseli, jest da smo uspjeli pronaći dodatnih 150 milijuna kuna, što za poduzetnike znači 4 puta više sredstava od prvotnog poziva“, poručio je u priopćenju Horvat.


Ukupna alokacija prvog poziva, provedenog krajem kolovoza, iznosila je 53,2 milijuna kuna, no taj natječaj bio je otvoren svega 35 sekundi, nakon čega je sustav obustavio daljnju prijavu jer je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva.


Sada je taj iznos povećan na 200 milijuna kuna, pri čemu najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 80 tisuća kuna, a najviši milijun kuna.


Potpora dodijeljena po ovom Pozivu smatra se potporom male vrijednosti i dodjeljuje se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a intenzitet potpore utvrđuje se temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, kaže se u priopćenju.


Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog Poziva, što znači da će se projektni prijedlozi zaprimati do isteka roka za zaprimanje, neovisno o iznosu ukupno zatraženih bespovratnih sredstava podnesenih projektnih prijedloga.


Nakon što budu ocijenjeni svi podneseni projektni prijedlozi, za sufinanciranje će biti predloženi oni projekti koji će ostvariti najveći broj bodova prema kriterijima ocjene kvalitete, neovisno o redoslijedu zaprimanja, a u granicama ukupne alokacije Poziva.


Projektni prijedlozi podnosit će se putem sustava eFondovi, gdje se može pronaći kompletna natječajna dokumentacija, u razdoblju od 21. studenog 2018. godine u 11,00 sati do 21. prosinca 2018. godine u 11,00 sati.