Centar i lijevi centar

POZICIONIRANJE NA CENTRU: HSS na europske izbore želi s GLAS-om, Pametno i IDS-om

Zdenko Duka

arhiva NL

arhiva NL

Želimo okupiti blok stranaka, a kolege iz Amsterdamske koalicije su nam u svakom slučaju prihvatljivi, kaže nam Krešo Beljak, predsjednik HSS-a



Hrvatska seljačka stranka bi željela ući u razgovore s predstavnicima tzv. Amsterdamske koalicije o zajedničkoj koaliciji, možda već i za izbore u Europski parlament iduće godine. No, teško je da će do takve zajedničke koalicije i doći jer su GLAS, Pametno i IDS, kao stranke članice te koalicije, usmjerene na profiliranje svoje liberalne platforme za građansku Hrvatsku, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš nam kaže da »ne vidi mogućnost suradnje na projektu zajedničkog izlaska na izbore«.


– Mi u HSS-u smo još prije mjesec dana donijeli odluku da na izbore za Europski parlament idemo ili samostalno, ili na čelu neke koalicije, uz određene uvjete. Želimo okupiti blok stranaka, a kolege iz Amsterdamske koalicije su nam u svakom slučaju prihvatljivi. Postoji i tradicija okupljanja takvih stranaka u jednom bloku, recimo za parlamentarne i predsjedničke izbore 2000. godine u Porečkoj skupini, kaže nam Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.



– Amsterdamska koalicija je platforma tri stranke GLAS-a, Pametno i IDS-a i zajedno gradimo jednu čistu priču lijevog liberalno-građanskog centra. U tome imamo podršku i naših europskih prijatelja iz ALDE stranke jer se nakon dugo vremena u Europi događa okupljanje liberalnih stranaka što do sad nije bio slučaj, s obzirom da su se liberalne stranke uglavnom dijelile. U tom svjetlu treba gledati na sve priče oko proširenja Amsterdamske koalicije. Mi ne vjerujemo u matematiku po kojoj što je više stranaka na hrpi, to je bolji rezultat. Inače, za bilo kakvo proširenje potreban je konzenzus svih stranaka i do sada o tome uopće nismo razgovarali. HSS je članica Europske pučke stranke, a istovremeno sa SDP-om ima potpisan koalicijski sporazum. Imajući to na umu, ne vidimo mogućnost suradnje na projektu zajedničkog izlaska na izbore. Mi smo pristojna stranka i uvijek možemo razgovarati s kolegama iz drugih stranaka, ali na izbore ćemo izlaziti sa strankama koje su nam programski i vrijednosno bliske. – kaže Anka Mrak Taritaš.





Sporazum sa SDP-om


Kaže da ovisi o »amsterdamcima«, odnosno o strankama GLAS, IDS i Pametno hoće li to prihvatiti. A ako idu sami i HSS i Amsterdamska koalicija, može se čak dogoditi da nitko ne prijeđe prag. Treba, kaže, izračunati. Kad bi takva koalicija bila uspješna već u izborima za EP 2019. godine, to bi bio dobar početak priče za koaliciju koja bi igrala značajnu ulogu u idućim parlamentarnim izborima.


On smatra da bi na parlamentarnim izborima takva koalicija imala prolaz u svim izbornim jedinicama i još bi dodatno mogla privući dosta protestnih glasova.


Pitamo ga za potpisani koalicijski sporazum sa SDP-om o idućim parlamentarnim izborima, vrijedi li on ili ne.


SDP je stranka koja je u određenom traženju svog puta, kaže. Razgovarao je s Bernardićem o tome da bi on trebao biti taj koji okuplja, ali sada ne zna što Bernardić misli i koji mu je plan.


– Ne može dopustiti da budemo bilo čiji prirepak, ja sam se prvi borio protiv toga da budemo prirepak HDZ-a – govori Krešo Beljak.


Iako se kod ovakvog najužeg vodstva SDP-a odluke mogu vrlo lako revidirati pa opet promijeniti, kako sada stvari stoje – to najuže vodstvo želi da SDP ide sam na izbore za Europski parlament. Tako u tom samostalnom nastupu jedan potpredsjednik Rajko Ostojić prognozira da će SDP dobiti šest eurozastupnika, dok je drugi potpredsjednik Zlatko Komadina skromniji – on misli da će SDP osvojiti četiri mandata.


Vidjet ćemo. Ta sadašnja odluka o samostalnom nastupu zapravo je i iznuđena jer je bjelodano da nema više ozbiljnijih stranaka koje bi se rado stavile pod nepouzdano Bernardićevo vodstvo.


Ulaznice za Sabor


Pametno, GLAS i IDS okupili su se na liberalnoj političkoj platformi u Amsterdamsku koaliciju još prije četiri mjeseca. To je bila i jasna poruka bivših dugogodišnjih partnerica i partnera iz GLAS-a SDP-u.


HSS i SDP su krajem svibnja prošle godine potpisali koalicijski sporazum, prema kojem bi HSS na idućim parlamentarnim izborima, u tom zajedničkom nastupu, dobio čak šest ulaznih mjesta u Hrvatski sabor.


Potpisano, ali kao da i nije. Nitko to više ne spominje, mrtvo slovo na papiru.


Točku na neku daljnju priču o tješnjoj suradnji SDP-a sa svjetonazorski sličnim strankama centra i lijevog centra barem za dogledno vrijeme stavio je Davor Bernardić svojim nedavnim istupom u Istri kada je predsjednika IDS-a Borisa Miletića optužio da je postao Plenkovićev glasnogovornik, a da se Amsterdamska koalicija i IDS nisu jasno ogradili od medijskih spekulacija o mogućoj koaliciji s HDZ-om. Bernardić tada nije spominjao HSS, no Beljak mu je zamjerio takav frontalni napad na oporbu.


HSS želi okupiti blok stranaka – Krešo Beljak


D. JELINEK


D. KOVAČEVIĆ