Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Lawrence Weinbaum u Zagrebu

POVIJESNI NEGACIONIZAM Kritike iz Svjetskog židovskog kongresa: 'Hrvatsko društvo nije zdravo'

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 7:17 2018-02-01T07:17:12+01:00

 Židovska povijest nije od jučer, znamo da je židovska sudbina uvijek lakmus test zdravlja društva, kazao je Lawrence Weinbaum, direktor izraelskog ureda Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i direktor izraelskog Vijeća za međunarodne odnose 

Hrvatsko društvo danas nije zdravo. Neuvjerljivo zvuče tvrdnje da današnja Hrvatska nije sljednica NDH, jer ne vidimo prihvaćanje odgovornosti za zločine NDH. Štoviše, slavljenje zločinaca polako se uvlači u društvo. Šokantno je i to da židovska zajednica u Hrvatskoj ne osjeća da može sudjelovati na službenim komemoracijama žrtvama Jasenovca, pa ih bojkotira. Položaj Židova test je kvalitete demokracije u svakome društvu, i zato takva situacija nije zdrava.

To je sinoć u Zagrebu kazao Lawrence Weinbaum, direktor izraelskog ureda Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i direktor izraelskog Vijeća za međunarodne odnose.

Weinbaum, zajedno s voditeljem ureda WJC-a za balkanske zemlje Ernestom Herzogom, boravio je jučer u Zagrebu te posjetio Spomen-područje Jasenovac i Židovsku općinu Zagreb (ŽOZ), gdje je govorio na javnoj tribini o edukaciji o holokaustu s povjesničarom Nevenom Budakom i voditeljicom Shoah akademije ŽOZ Sanjom Zoričić Tabaković. Na toj je tribini Weinbaum, po struci povjesničar, govorio o situaciji u postkomunističkim zemljama istočne Europe koja mu, kazao je, »ne ulijeva nadu«. Na djelu je »povijesni negacionizam«, jer te zemlje, pod sadašnjim vladama, odbijaju odgovornost za vlastitu ulogu u pogromu Židova u Drugome svjetskom ratu.

– Nitko ozbiljan ne može negirati da je u NDH ubijeno trideset tisuća Židova. Tko je za to odgovoran? Društvo koje nije u stanju suočiti se s vlastitom prošlošću u velikom je problemu – kazao je Weinbaum.

On ne misli da postoji krivnja današnjih generacija, ali »postoji odgovornost za sjećanje i za obrazovanje«.

– Sposobnost za objektivan pogled na te događaje test je zdravlja demokracije – podsjeća Weinbaum.

Potrebna obnova 

U Spomen-području Jasenovac, Weinbaum i Herzog sudjelovali su na sastanku o trenutnom stanju spomen-područja, na kojem su sudjelovali i predstavnici Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), ravnatelj Spomen-područja Ivo Pejaković te predstavnici zajednica stradalih u Jasenovcu – srpske, židovske, romske i antifašističke. Poslije sastanka, ti su ljudi našem listu kazali kako svi zajedno, zajedno s predstavnicima IHRA-e, traže da se postav Spomen-muzeja Jasenovac promijeni, jer ne prikazuje vjerno strahote logora smrti.

– Izložbeni postav Spomen-područja Jasenovac ne govori ništa o onome što se ovdje dogodilo, i treba ga rekonstruirati. Nedopustivo je da na ovome sastanku nije bilo nikoga iz Ministarstva kulture ni iz Ministarstva obrazovanja, kazao je za naš list predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Upitan što je na te primjedbe kazao ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković, Kraus je odgovorio kako »on i njegovi suradnici ne mogu ništa, jer nemaju podršku vlasti«. Sam Pejaković, pak, odbio je dati izjavu za naš list, uz obrazloženje kako mu je »puna glava, jer je morao prevoditi na sastanku«.

Da jasenovačku izložbu treba rekonstruirati, misli i i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) Franjo Habulin.

– Muzej u Jasenovcu nije stvar samo Hrvatske, nego i susjednih država, pa i Europe. Svi smo se izjasnili da postav treba mijenjati kako bi ispričao točnu priču o logoru. Također, u obrazovni program treba uključiti i posjete Jasenovcu. Jer ako muzej nitko ne posjećuje, on nema ni smisla – kazao je Habulin.

Svjesni zabrinutosti 

U izjavi za naš list, Lawrence Weinbaum kazao je kako je Svjetski židovski kongres »itekako svjestan« zabrinutosti hrvatskih Židova stanjem u zemlji.

– Uznemirujuće je kad čujete da i predstavnici drugih manjina zajednički izražavaju zabrinutost, a ne vidite brzi lijek. Postav Spomen-područja Jasenovac samo je simptom, pravi je problem današnji ambijent u Hrvatskoj. To je problem i u drugim zemljama srednje i istočne Europe. Problem nije jednostavan, ali mi smo uz židovsku zajednicu u Hrvatskoj i rješavat ćemo ga zajedno, kazao je Weinbaum.

– Razočaravajuće je da hrvatsko društvo nije zabrinutije zbog stanja manjina. Nad tim bi se svatko morao zamisliti. Hrvati, naravno, mogu činiti što hoće, ovo je njihova zemlja. Ali, brine ako društvo zanemaruje zebnju manjina. Židovska povijest nije od jučer, znamo da je židovska sudbina uvijek lakmus test zdravlja društva. Ako Židovi osjećaju da trebaju bojkotirati službenu svečanost u Jasenovcu – a njihovi su roditelji, bake i djedovi ovdje ubijeni – to je najbolji komentar na današnju situaciju. Hrvatsko društvo treba se pogledati u ogledalo i pitati: Jesmo li zadovoljni time? Ja se nadam da će odgovoriti: Nismo – kazao je Weinbaum za naš list.

Tamarut: Neka se ugledaju na Memorijalni centar Lipa 

Na sastanku u Spomen-području Jasenovac bio je i Dinko Tamarut, zamjenik predsjednika SAB-a i predsjednik SAB-a Primorsko-goranske županije. Tamarut je, čini se, jedini imao razloga za zadovoljstvo.

– Nisam sretan što na ovome sastanku nije bilo nikoga iz nadležnih ministarstava. Ali, baš zato sam posebno ponosan na ono što smo ostvarili mi u Primorsko-goranskoj županiji. Želio bih da se neki ugledaju na naš Memorijalni centar Lipa, koji je ostvaren zahvaljujući općini Matulji, Primorsko-goranskoj županiji i doprinosu nas iz SAB-a. Posebno sam ponosan na zamisao da svi učenici završnih razreda osnovne škole u Lipi trebaju održati sat povijesti, što će od ove godine i krenuti, a troškove snosi Primorsko-goranska županija. To je velik uspjeh općine, županije i SAB-a. Mnogo se može napraviti kad se hoće i kad se zna što se hoće. Tu veliku i lijepu priču trebali bi uvidjeti i neki drugi, kazao nam je Dinko Tamarut.

IHRA: Potrebna je politička volja za promjenu postava 

Potrebna nam je politička volja kako bi se postav Spomen-područja Jasenovac promijenio na zadovoljstvo svih žrtava, a na temelju znanstvene suradnje stručnjaka iz Hrvatske, regije i inozemstva, izjavila je za naš list Nevena Bajalica iz Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), čiji su predstavnici jučer boravili u Hrvatskoj, na poziv Ministarstva kulture.

Oni su se jučer sastali s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ali je njezino ministarstvo o tom sastanku obavijestilo tek nakon što je naš list napisao da nitko iz državnih institucija neće primiti izaslanstva WJC-a i IHRA-e. U priopćenju Ministarstva kulture stoji kako je »ministrica Obuljen Koržinek komentirala pitanja vezano uz stalni postav JUSP-a Jasenovac i rasprave na koji način osuvremeniti i bolje kontekstualizirati postav s naglaskom na povijesna istraživanja i individualizaciju kako žrtava i njihove patnje, tako i počinitelja zločina«, pri čemu bi »suradnja s priznatim međunarodnim stručnjacima bila dragocjena, osobito radi razmjene primjera dobre prakse i optimalne metodologije istraživanja, odnosno koncipiranja postava«. Iz ministarstva su priopćili i kako je »u razgovoru spomenuta i skora komemoracija u povodu 22. travnja, koja se svake godine održava u Jasenovcu u povodu obljetnice proboja zatočenika iz logora Jasenovac. Ministrica je iznijela stav kako bi bilo važno da komemoracija okupi državni vrh i predstavnike stradalnika jer, iako su žrtve individualne, sjećanje na njih treba biti kolektivno«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.