Dogovor ministara

POTRAGA ZA VARALICAMA Ipak će se provjeravati fakultetske diplome iz Republike Srpske

Hina

Foto/Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto/Sandra Simunovic/PIXSELL

Divjak je izvijestila da ju je, nakon njezine jučerašnje izjave, jutros nazvao ministar za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kojemu je u razgovoru objasnila zašto hrvatsko ministarstvo provjerava dokumente



ZAGREB – Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da ju je jutros telefonom nazvao ministar znanosti Republike Srpske Srđan Rajčević i obećao da će učiniti potrebno kako bi hrvatska strana dobila tražene odgovore te da će provjeriti dokumente koji nisu provjereni što, ocijenila je, ohrabruje.


Nakon što je u nedjelju najavila da će, zato što Republika Srpska odbija na zahtjev Republike Hrvatske, provjeravati diplome koje potječu iz toga bosansko-hercegovačkog entiteta, biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama iz toga entiteta, ministrica Divjak je u ponedjeljak u izjavi novinarima podsjetila da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, preko kojega i provjerava inozemne isprave, dobilo dopis Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) u kojemu se prenosi službena obavijest o odbijanju provjere isprave Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.


Divjak je izvijestila da ju je, nakon njezine jučerašnje izjave, jutros nazvao ministar za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kojemu je u razgovoru objasnila zašto hrvatsko ministarstvo provjerava dokumente.




Istaknula je da je Rajčević obećao da će »učiniti ono što treba kako bi hrvatska strana dobila potrebne odgovore, te da će pitati i provjeriti dokumente koji nisu provjereni«. Napomenula je kako je Rajčević zadužen za visoko obrazovanje, te da zato treba surađivati i s mjerodavnima za druge razine obrazovanja.


»Ohrabruje poziv ministra Rajčevića i ta barem deklarativna izjava da će se otvoriti put za suradnju«, zaključila je Divjak.Ustvrdila je kako je za Republiku Hrvatsku, koja sada prolazi kroz velike reformske procese u obrazovanju, potpuno neprihvatljivo da se dokumenti ne mogu provjeriti, te da je »na varanje i varalice nulta tolerancija«.

Podsjetila je kako je Ministarstvo prije nešto više od godinu dana pokrenulo proces provjere isprava svih zaposlenih u školama, te da je do sada provjereno oko 80 posto sustava i utvrđeno 50 nevjerodostojnih, krivotvorenih isprava.


Ministrica je objasnila kako je riječ o vrlo jednostavnom postupku u kojemu se traže odgovori na pitanje je li neka isprava vjerodostojna ili falsifikat, što konkretno znači da institucija treba potvrditi je li osoba pod tim imenom završila njihov fakultet ili školu ili nije.


Pritom, dodala je, ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete koji su interni te do sada nismo imali probleme s provjerom ni unutar Hrvatske ni izvan nje, a surađujemo s državama poput Austrije, Slovenije, Srbije.


»To je proces koji je jednostavno dobar za sve jer se oni koji se krivo predstavljaju i koji su krivotvorili ispravu izbacuju iz sustava, što pak koristi instituciji koja provjerava i našem sustavu«, ocijenila je Divjak.


Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na to kakvo je opravdanje predstavnika Republike Srpske vezano uz postojanje osnovane sumnje ako nema uvida u dokumente i diplome.


Ministrica je istaknula kako je u samom pitanju već i odgovor jer je vrlo teško reći što bi značila osnovana sumnja ako ne postoji suradnja s institucijom koja je izdala dokument. .


Na pitanje smatra li svoju odluku djelomično diskriminatornom prema onima koji su u BiH pošteno stekli svoje diplome, a sada se više ne mogu zaposliti u Hrvatskoj, ministrica je objasnila da je riječ samo o jednakom pristupu svima.


»Jer, svi u Hrvatskoj koji se zapošljavaju u sustavu odgoja i obrazovanja moraju proći provjeru vjerodostojnosti diploma bez obzira na to gdje je diploma izdana i to je sve«, rekla je Divjak.


Na pitanje postoje li već sada informacije kako će Ministarstvo surađivati s Federacijom BiH na provjeri diploma, ministrica je odgovorila kako do sada nije bilo nikakvih problema i da suradnja postoji.Što se pak tiče odluke Visokoga trgovačkog suda koji je u ponedjeljak odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno potvrdio i Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu, kojim je taj Fakultet upisan u sudski registar, ministrica je izvijestila kako Ministarstvo još nije dobilo tu odluku.

»Ali, ako je odluka takva kakvu vi navodite, mi poštujemo odluku suda iako ona zapravo znači da ne treba provjeravati zakonitost odluka o osnivanju fakulteta. Što ona doslovno znači? Konkretno da svatko može osnovati fakultet i da akt o osnivanju može biti i nezakonit«, ustvrdila je Divjak.


Posljedično to pak znači, dodala je, da se fakultet, »kada se jednom osnuje, stavlja ‘na račun’ poreznih obveznika bez da država ima, preko mjerodavnoga ministarstva, mehanizam provjere«.


Namjera ministarstva uvijek je zaštita studenata i zaposlenika i zato postupa konzistentno u takvim slučajevima, a i prije je bilo slučajeva u kojima smo postupili na isti način.   


Što se pak tiče današnje izjave varaždinskoga župana Radimira Čačića koji je najavio tužbu protiv ministrice Divjak, »zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem, a zbog duga države Varaždinskoj županiji za sufinanciranje izgradnje škola po modelu javno-privatnoga partnerstva«, ministrica je istaknula da ne može komentirati tu Čačićevu izjavu.


»Gospodin župan Čačić često ima tok misli pa je teško detektirati pogotovo kada netko proba prepričati što je on rekao«, izjavila je Divjak.