Nastavljamo se naoružavati

POSTAJEMO VOJNA SILA? Amerika Hrvatskoj ustupa umirovljeni nosač zrakoplova

P. N.

Reuters

Reuters

Tako bi Hrvatska predsjedavanje EU 2020. dočekala ne samo s novom eskadrilom aviona vec i nosačem aviona sto je čini regionalnom političkom i vojnom silom, piše Bloomberg



Nakon eskadrile borbenih aviona F-16 Barak koje je kupila od Izraela, Hrvatska se nastavlja naoružavavati.


Kako neslužbeno saznajemo, SAD su spremne Hrvatskoj ustupiti 2007. godine umirovljeni nosač zrakoplova “John F. Kennedy” iz klase “Kitty Hawk” koji moze nositi 24 višenamjenska borbena zrakoplova i 12 borbenih helikoptera “Kiowa”.


Visokopozicionirani izvor iz Pentagona potvrdio je stručnom časopisu “Hrvatski vojnik” da je Washington odlučio Hrvatskoj povjeriti ulogu čuvara ulaza u Otrant i Jadransko more budući da je Turska sve bliza Putinu i Rusiji, a Grčka zbog financijske krize ne može platiti godišnje održavanje nosača aviona od 100 milijuna $.




Hrvatska mornarica oduševljena je američkim prijedlogom i spremna proći zahtjevnu obuku kao i piloti za slijetanje na nosače aviona.


Ukupno su izgrađena 4 nosača iz klase Kitty Hawk na klasični pogon a umirovljeni su nakon sto je SAD izgradila nuklearne nosače klase Nimitz i “Gerald Ford”. Tako bi Hrvatska predsjedavanje EU 2020. dočekala ne samo s novom eskadrilom aviona vec i nosačem aviona sto je čini regionalnom političkom i vojnom silom, piše Bloomberg.