Ankete

POLITIČKA 2017. U BROJKAMA (6) HNS: Ima nade za Titanik?, NzH: Život nakon Josipa Broza

Jasmin Klarić



O HNS-u i prošlogodišnjim manevrima te stranke već je sve rečeno. Suhe anketne brojke ovdje i same za sebe pričaju dramatičnu priču o usponu, padu i mogućoj naznaci uspona na samom kraju godine. Dok se ozbiljno raspravljalo o tome je li Ivan Vrdoljak na putu da postane lider opozicije, potpora stranci je rasla na 3,4 posto. A onda je HNS odlučio spasiti “Titanik Vladu” i tako se skršio u vlastiti ledenjak. “Titanik stranka” je, međutim, krajem godine i povratkom Vrdoljaka pokazala stanovite naznake života, a rejting im se s 1,2 popeo na 1,9 posto. Malo? Ha, ako se makar minimalni rast zadrži i uspije sklopiti neka suradnja s partijama sličnog profila (Bandić?), možda i nije.


S druge strane, u široj javnosti je prilično odiozna tehnika kojom je Vrdoljak odveo stranku u Vladu, otišao pa se zatim vratio na čelo HNS-a, tako da se neko preživljavanje bez umjetnog disanja od strane zahvalnog partnera u vidu smještanja na liste HDZ-a ipak ne čini pretjerano izgledno. S treće strane, pak, od nekadašnjeg HNS-a, koji jest bio jedno vrijeme treća stranka u zemlji, ali ni u najboljim danima nije dobijao više od 7-8 posto glasova, u posljednje tri godine nastale su ukupno – tri stranke, koje uglavnom pucaju na slično biračko tijelo.





A na to nekadašnje “narodnjačko” biračko tijelo svakako ne puca novoosnovana stranka Neovisni za Hrvatsku, Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. Iako su se u jednom trenutku učinili kao izgledna opcija za one koji ne trpe lijeva skretanja HDZ-a, čini se da su se novaci malo potrošili u bitkama s Josipom Brozom Titom, Ivom Lolom Ribarom i ostalim, odavno mrtvim herojima jednog davnog rata. Štoviše, čini se i da ih više od terenskog rada i kapilarnog širenja ogranaka zanima kulturni rat u Zagrebu (Hasanbegović je član Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta, dok se Esih smjestila u Upravno vijeće koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), pa ne treba čuditi da su nakon vrhunca s 1,7 posto u jeku bitke za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu, splasnuli na 1 posto. Život nakon Josipa Broza doima se, dakle, kad su u pitanju Neovisni za Hrvatsku dosta – sumoran.


(napomena: postotci o kojima se govori su prosječni mjesečni rejtinzi u dva redovna ispitivanja javnog mnijenja, Crodemoskopu i Crobarometru)