Analiza

POLITIČKA 2017. U BROJKAMA (2) Most: Izgubili Metković, utvrdili se u Hrvatskoj

Jasmin Klarić

No, ostanu li i dalje na svojih 7-8 posto, na Most će se i ubuduće trebati vrlo ozbiljno računati u zemlji kojoj je dosta prodaje vlastitih ideala samo za komadić vlasti. Ako je išta u svom postojanju pokazao Most, onda je to da nije građen od takvog materijala



Kaže se često kako jedna slika govori više od tisuću riječi, ali sve te riječi koje bi mogao došapnuti grafikon o rejtingu Mosta u 2017. godini bile bi – pogrešne. Jer, ova slika govori o prilično stabilnoj i mirnoj plovidbi, s prosjekom između sedam i osam posto potpore.


A u stvarnosti, Most je imao možda i burniju godinu od one u kojoj su ušli u Vladu, postavili premijera, srušili potpredsjednika Vlade, išli na izvanredne izbore i opet formirali vlast s HDZ-om. Vrhunac potpore u ovoj 2017. godini Most je imao u svibnju (9.7 posto), nakon što ih je Plenković izbacio iz vladajuće koalicije jer nisu htjeli stati iza ministra financija koji je došao iz Agrokora i još u siječnju uvjeravao javnost da je kompanija stabilna i u dobrom stanju.


Dramatična 43 dana bez jasne vladajuće većine u koju su stala i oba kruga lokalnih izbora, Mostu je donio i medijski nevjerojatno razvikani (tijesni) poraz od HDZ-a u Metkoviću.




Puke brojke s lokalnih izbora koje su pokazivale da ova stranka više nije endem južne Dalmacije, već čvrsta opcija u cijeloj državi, nisu bile dovoljne. Priče o porazu i stalnom padu Mosta punile su stranice i minute medijskih priloga, iako za njih nije bilo ni najamanjeg temelja – što se vidi i iz brojki o anketnoj podršci u drugoj polovici godine.



Pitanje je hoće li se u narednom periodu odlazak Vlahe Orepića, kojemu je bilo, kako je rekao, dosta desničarenja Mosta, odraziti ozbiljnije na njihov rejting, pogotovo ako Orepićem ode i još netko iz družine Bože Petrova.


No, ostanu li i dalje na svojih 7-8 posto, na Most će se i ubuduće trebati vrlo ozbiljno računati u zemlji kojoj je dosta prodaje vlastitih ideala samo za komadić vlasti. Ako je išta u svom postojanju pokazao Most, onda je to da nije građen od takvog materijala.


(napomena: postotci o kojima se govori su prosječni mjesečni rejtinzi u dva redovna ispitivanja javnog mnijenja, Crodemoskopu i Crobarometru)


* u ponedjeljak donosimo analizu rejtinga HSS-a i Milana Bandića