Pučka pravobraniteljica i saborski odbor najavili

POLICIJSKI PRITISAK? Aktivisti koji se bave izbjeglicama zadržani u policiji do večeri. MUP se mora očitovati

Jasmin Klarić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

No, kako doznajemo, priča neće ostati samo ostati u ovim okvirima - očitovanje od MUP-a o ovim optužbama zatražit će i Pučka pravobraniteljica. Isto će napraviti i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji predsjednik Ranko Ostojić (SDP) nam je rekao da će, nakon što zaprime odgovor, odlučiti o daljnjim koracima.



Vrši li policija pritisak na nevladine udruge koje se bave zaštitom prava izbjeglica i migranta, kako tvrde udruge, ili pak udruge pomažu ilegalne ulaske migranata u Hrvatsku i tako potkopavaju šanse za ulaza RH u Schenge, kako tvrdi MUP, pitanja su s kojima će se javnost sigurno baviti u narednom razdoblju.


Jučerašnja “konfrontacija” završena je tako da su aktivisti nevladinih udruga koji su jučer bili pozvani na ispitivanje u zagrebačku policiju zbog istrage oko sumnje u počinjenje Kaznenog djela “Krivotvorenje isprave” proveli tamo oko šest sati. Zbog tajnosti istrage, jasno, ne mogu govoriti o sadržaju ispitivanja.


No, kako doznajemo, priča neće ostati samo ostati u ovim okvirima – očitovanje od MUP-a o ovim optužbama zatražit će i Pučka pravobraniteljica. Isto će napraviti i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji predsjednik Ranko Ostojić (SDP) nam je rekao da će, nakon što zaprime odgovor, odlučiti o daljnjim koracima.




Podsjetimo, Centar za mirovne studije i Udruga Are you Syrious? zatražili su od Ostojićevog odbora i Odbora za ljudska prava pokretanje istražnog povjerenstva o postupanjima MUP-a.



Kako je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji kazala Tajana Tadić, u Tovarniku se osim obitelji poginule djevojčice nalazi i još jedna migrantska obitelj s maloljetnim djetetom koje ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Radi se o tumoru na maternici u dužini do 10 centimetara. Udruge su tražile da se dijete hitno hospitalizira i pomogne mu se izvan detencijskog centra. Zasad, kako kaže Tadić, bez rezultata.



U burnoj jučerašnjoj izmjeni optužbi MUP-u se potkrala jedna pomalo nevjerojatna neistina. Naime, dan prije je CMS obavijestio javnost da policija zove njihove aktiviste na obavijesni razgovor točno u vrijeme zakazan tiskovne konferencije.


Jučer, pola sata prije početka iste, na službenom twitteru hrvatskog MUP-a objavljeno kako su tri osobe primile poziv za obavijesni razgovor u utorak u 16 sati, a “tiskovna konferencija Centra za mirovne studije sazvana je nakon toga”. Ova informacija je lažna.


Centar za mirovine studije je poziv na tiskovnu konferenciju o pritiscima MUP-a odaslao medijima u utorak u 10 sati i 33 minute. Dokaz za to se nalazi u e-mail sandučićima desetaka novinara u Hrvatskoj. Pet i pol sati, dakle, nakon što je taj poziv odaslan, aktivisti su počeli od MUP-a dobijati pozive za obavijesne razgovore i to točno u terminu zakazane tiskovne konferencije.