Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Ledeno vrijeme

POLARNI VAL Dijelovi Hrvatske na minus 20, u Rijeci bura pojačava hladnoću. Snijega će biti i danas

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2018. u 7:24 2018-02-26T07:24:20+01:00

Obzirom da u Rijeci i danas puše jaka bura osjećaj hladnoće je puno jači i dojam je da je još hladnije. Za područje Rijeke i Kvarnera, stranica Meteoalarm i danas upozorava na jaku, mjestimice i olujnu buru

Vrhunac je vala polarne hladnoće koji je u Hrvatsku stigao u noći sa subote na nedjelju, a noćas još i dodatno pojačao. Najniža temperatura noćas je izmjerena na Zavižanu - 20 stupnjeva ispod ništice. Minus 17 bilo je na Sljemenu, minus 15 na Biokovu, dok se Rijeka probudila na minus 6 stupnjeva Celzijusa.

No obzirom da u Rijeci i danas puše jaka bura osjećaj hladnoće je puno jači i dojam je da je još hladnije. Za područje Rijeke i Kvarnera, stranica Meteoalarm i danas upozorava na jaku, mjestimice i olujnu buru.

Snijeg će u dijelovima Hrvatske, posebno u gorskim predjelima i Slavoniji, nastaviti padati i danas, dok će, po prognozi DHMZ-a, u Dalmaciji biti susnježice. Sunčanih razdoblja, pak, moglo bi biti u Istri, koju će danas, ako je vjerovati prognozama, zaobići oborine. 

Visina snježnog pokrivača u Gorskom kotaru do jutros je dodatno narasla, pa sada snijega ima već 162 centimetra. 

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom isključuju se na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica (u oba smjera), te odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke ili Dalmacije. (Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti s ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet).

Za sav promet zatvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin, osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom),

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,

autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana),

DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice),

DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice,

riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica,

A7 čvor Draga-čvor Šmrika,

Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski,

DC25 Gospić-Karlobag,

Paški most,

C58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501),

ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II. skupina).
Zbog olujnog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, upozoravamo sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.