Premijer u Saboru

PLENKOVIĆ PODNOSI IZVJEŠĆE SABORU ‘Jačaju političke snage koje nude jednostavna instant rješenja’

Hina

Spriječili smo tsunami na cijelo gospodarstvo, a iz ove krize možemo izaći s naučenim lekcijama. Ovo je prilika za transformaciju cijelog hrvatskog društva, zaključio je Plenković



Premijer Andrej Plenković danas pred saborskim zastupnicima iznosi izvješće o prvih godinu dana mandata svoje Vlade. Govor će potrajati sat vremena, nakon čega će uslijediti rasprava.


– Želim dati pregled rada Vlade i predstaviti smjer kojim Hrvatska ulazi u 2018 godinu. Ovo je bila jedna od najizazovnijih godina od završetka Domovinskog rata na gospodarskom političkom i društvenom planu. Prirodne nepogode, kriza u Agrokoru, arbitražni postupci oko INA-e, rekonfiguriranje parlamentarne većine, rad na smanj ideoloških podjela, zahtjevno inozemno okruženje, samo su neke od stvari s kojima smo se susretali, poručio je Plenković.


– Napravili smo puno, a tako nastavljamo i dalje, dodao je premijer koji je govor podijelio u pet cjelina – prva je “čovjek u središtu politike”, druga “jačanje hrvatskog gospodarstva”, treća “pozitivne društvene promjene”, četvrta “nacionalna sigurnost”, a posljednja je vezana za vanjsku politiku.




U svojem se govoru osvrnuo i na krizu u Agrokoru, odnosno aktualna događanja, no ponovio je samo ono što je već ranije pričao u izjavama. 


– Prije samo pola godine smo imali nekoliko snižavanja kreditnog rejtinga kompanije, pad cijene dionica, pokretanje prvih ovrha. Stečaj Agrokora bi imao nesagledive posljedice na našu industriju, a prije svega na desetke tisuća osoba vezanih uz koncern. Imali smo četiri modela kako reagirati i odlučili se na onaj jedini moguć – donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u sistemskim poduzećima za RH, rekao je i dodao da je Vlada time pokazala da Država zna zna i može reagirati na krizu i vraćanje povjerenja u institucije.


– Spriječili smo tsunami na cijelo gospodarstvo, a iz ove krize možemo izaći s naučenim lekcijama. Ovo je prilika za transformaciju cijelog hrvatskog društva, zaključio je Plenković.


Gospodarski rast – najbolja demografska politika


Pronalaženje rješenja za demografske izazove je ključan zadatak. To pitanje čini temelj ukupnog razvoja Hrvatske. Danas smo jedna od najstarijih europskih nacija. U samo jednom desetljeću Hrvatska je izgubila 3,4 posto svojeg stanovništva, gotovo jedan Split. A takav trend se nastavlja”, rekao je, kako prenosi televizija N1.


”Za nas nema dileme da je gospodarski rast najbolja demografska politika. Dobre, osmišljene mjere mogu činiti razliku.U prvoj godini mandata značajno smo povećali financijsku potporu roditeljima. Nezaposlenim rodiljama povećali smo naknadu, povećali smo naknadu i zaposlenim roditeljima. Odlučili smo subvencionirati pola rate stambenog kredita mladima.

Paket demografskih mjera


U reformi poreznog sustava, uz opće smanjenje poreznog rasterećanj, povećali smo osobni odbitak za djecu. Također smo omogućili program subvencije sagradnje novih vrtića i unapređenja postojećih. Pripremamo i paket novih demografskih mjera koje ćemo uvesti iduće godine.


Prva je zadaća zaustavljanje procesa odlazaka mladih. To je zahtjevan posao s kojim se suočavaju brojne zemlje, ali na njemu ćemo ustrajati kako bi mladi ovdje živjeli dostojno od svojega rada. Ljudi su oduvijek bili najdragocjeniji i u njih treba ulagati.


Nastavili smo s obrazovnom reformom. Cilj Vlade je da se nakon dovršetka javne rasprave iduće školske godine krene s pilot projektima. Nastojimo pomiriti različita stajališta, što nije uvijek jednostavno. Novi program treba spojiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada”, govori premijer.


Dostojanstven život starijima


”Politiku u čijem je središtu čovjek pokazujemo i načelom kršćanske solidarnosti. Starijim građanima nastojimo osigurati dostojanstven život. Učinili smo najveće usklađenje mirovina od 2008. Mirovinski sustav je potrebno prilagođavati demografskim i gospodarskim kretanjima. Donijeli smo pravedniji Ovršni zakon koji sprječava ovrhu na jedinoj nekretnini. Povećan je iznos izuzet od ovrhe”.

Briga o radnicima


”U potpunosti smo predani ostvarivanju ravnopravnosti žena i muškaraca te suzbijanju nasilja nad ženama.ttps://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/920584619627565056


Brinemo se o položaju radnika. Svatko mora svojim radom omogućiti dostojanstven život sebi i svojoj obitelji. Minimalnu plaću povećali smo za pet posto”.


Kriza u Agrokoru


”Vrijedi podsjetiti na situaciju od prije samo pola godine. Nekoliko snižavanja rejtinga kompanija, pad cijene dionica, pokretanje prvih ovrha, blokirani računi, prekid isporuke robe, pražnjenje polica, nelikvidnost… Revidirana izvješća pokazala su stanje u kompaniji proteklih godina. Nekontrolirani stečaj i propast Agrokora imao bi nesagledive posljedice na našu industriju: poljoprivredu, turizam, proračun, ali prije svega desetke tisuće osoba vezane uz Agrokor. Danas je svima jasno da vlada takav scenarij nije dopustila.


Imali smo četiri opcije. Prva je ne činiti ništa, drugi scenarij je nacionalizacija kompanije, treće je da smo mogli pronaći sredstva koji bi kratkoročno omogućili likvidnost. Zato smo se odlučili za četvrtu opciju. Zakon je nadopunio pravnu prazninu koja je postojala.


Pokazali smo da država zna i može reagirati brzo i odgovorno. Postupili smo koherentno i zakonito u skladu s ovlastima. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami na cjelokupno gospodarstvo. Zna se što je zadaća vlade te policije i DORH-a. Podržali smo i razgovore o Agrokoru u Saboru. Ovo je prilika za transformaciju cjelokupnog društva.”


Podržali smo i razgovor o Agrokoru u Saboru. Premda zakonski okvir vrlo jasno kaže da istražno povjerenstvo prestaje s radom ako nadležna pravosudna tijela pokrenu postupke o pitanjima kojima bi se trebalo baviti, otvoreni smo za raspravu unutar nekog odbora ili na plenarnoj sjednici, rekao je Plenković.


O uvođenju eura


Plenković je kazao kako su počele pripreme oko uvođenja eura te da će korist od toga imati građani i institucije. Kazao je kako se otvara javna rasprava o uvođenju eura. “Vlada će stoga krajem listopada s HNB-om predstaviti strategiju za uvođenje eura”, rekao je Plenković dodavši da će to biti pozitivno za građane koji imaju kredite s valutnom klauzulom.


Poreznom reformom, kazao je, porezni je sustav postao jednostavniji i pravedniji. »Paketom 16 zakona smanjeno je ukupno porezno opterećenje dohotka za oko 1,5 milijardi kuna, a dodatnih 560.000 građana oslobođeno plaćanja poreza na dohodak«, dodao je.


Deficit u 2016. smanjen je za 0,8 posto, a po prvi je puta došlo i do smanjenja vanjskog duga. Kada je riječ o europskim fondovima, u zadnje tri godine Hrvatska je ugovorila 2,8 milijardi eura, od čega više od polovice u prvih osam mjeseci prve godine. Pohvalio se i uvođenjem reda u poljoprivredu, gdje se realizira preko milijardu kuna vrijednih projekata.


Ina i Pelješki most strateški i kompleksni izazovi


Pitanje Ine jedan je od kompleksnih izazova koji su se postavili pred Vladu. »Donijeli smo stratešku političku odluku o njezinu povratku u vlasništvo države, sa čime smo upoznali mađarske vlasti. Osnovali smo Savjet za pregovore s MOL-om… Neupitno je da s MOL-om imamo nesuglasica ali postoji jasan interes da Ina kao nacionalna i strateški važna naftna kompanija dobro funkcionira, da zadrži sve osobine vertikalno integrirane kompanije«, naglasio je.


Paralelno se, podsjetio je, odvija arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, koji je 2013. pokrenuo Mol, a sva su nadležna tijela gotovo svakodnevno angažirana na tom slučaju. Drugi je, podsjetio je, pokrenula Hrvatska i završio je pravorijekom koji za nas nije povoljan. »Pravorijek održava status quo u upravljanju Inom i mi ga kao država predana vladavini prava poštujemo, no koristeći mogućnosti koje su nam na raspolaganju zatražili smo njegovo poništenje«, rekao je premijer.


Strateški je interes Vlade i prometno povezivanje Hrvatske, a jedan od prioriteta je Pelješki most. »Krajevi mosta grade se isključivo na hrvatskom teritoriju, a most će se nalaziti nad morskim prostorom koji pripada Hrvatskoj, tako da ne možemo prihvatiti određene zahtjeve koji sada žele uvjetovati gradnju mosta s nepovezanim političkim pitanjima. I njih ćemo rješavati, od toga ne bježimo, ali pitanje nastavka gradnje mosta s tim nema veze«, poručio je Plenković.


Jačaju političke snage koje nude jednostavna instant rješenja


Zadaća je Vlade, kaže premijer, i podizanje općih društvenih standarda te transformacija polarizirane društvene klime.


»Na globalnoj razini, pa tako i u Hrvatskoj, rastu površnost i senzcionalizam a takvi se trendovi očituju u jačanju političkih snaga koje nude jednostavna instant rješenja… Jedna od tema koja se pokušava nametnuti kroz brza ali i dokazano neefikasna rješenja je suočavanje s prošlošću«, naglasio je Plenković.


O ideološko-povijesnim temama se, kaže, prečesto govori nekritički i ostrašćeno. »Mi smo odabrali drugi put… Osnovali smo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje treba izraditi sveobuhvatne mjere koje će doprinjeti suočavanju s prošlošću te izraditi preporuke o dopuštenosti uporabe nedemokratskih simbola«, podsjetio je. Takav sustavan pristup je zahtjevniji, no Vlada ga je prihvatila jer vjeruje da samo tako može napraviti stvarne pomake u suočavanju s prošlošću.


Plenković se osvrnuo i na sustav odgoja i obrazovanja kazavši kako je nastavljeno s obrazovnom reformom, uključujući i reformu kurikula, a cilj je da se nakon završene javne rasprave i recenzije kurikuluma iduće godine krene s pilot projektima kako bi se testirao novi obrazovni sustav.


Reforma za djecu roditelja različitih svjetonazora i uvjerenja


»Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada, jasno ukorijenjena identitetska pitanja, vrijednosni sustav, hrvatsku povijest, jezik i kulturu… Nastojimo uvažiti i pomiriti različita stajališta, što nije uvijek jednostavno i zahtjeva vremena, ali preduvjet je dugoročnog uspjeha reforme jer se ona odnosi na djecu roditelja različitih svjetonazora i uvjerenja«, poručio je.


U svom je obraćanju višestruko naglašavao problem starenja stanovništva, iseljavanja… Tome njegova Vlada, kaže, od prvog dana pristupa ozbiljno i odgovorno. U tom je smislu povećana financijska potpora roditeljima, 50 posto se subvencioniraju rate kredita za mlade u prve četiri godine…


Govoreći o aspektima hrvatske vanjske politike naglasio je suradnju s BiH, pri čemu je istaknuo važnost osiguranja jednakopravnosti triju konstutitivnih naroda.


»U odnosima sa Srbijom imamo otvorena pitanja iz vremena osamostaljenje i agresije na Hrvatsku, što uključuje pitanje nestalih, kulturnih dobara i regionalne jurisdikcije srbijanskog zakona. Ne prihvaćamo krivotvorenje povijesne istine. Hrvatska ne da na Domovinski rat jednako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku 90-tih«, poručio je.


Poziv slovenskom premijeru u Zagreb


Osvrnuvši se na neriješena granična pitanja sa Slovenijom ponovio je kako Hrvatsku odluka Arbitražnog suda ne obvezuje i neće je primijeniti.


Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. »Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami«, zaključio je premijer.


Plenković je poručio kako Vlada želi osigurati dostojanstvo hrvatskih branitelja i njegovati uspomenu na njihovu žrtvu i pobjedu u Domovinskom ratu, zbog čega je izradila novi, sveobuhvatni Zakon.


Naglasio je da od rujna 37.000 hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata prima deset posto veće mirovine, te da se kontinuirano stambeno zbrinjava i skrbi o njihovu zdravlju.


Istaknuo je kako je nakon 15 godina usvojena nova Strategija nacionalne sigurnosti, te da je nakon šest godina pada povećan obrambeni proračun.


Veće ulaganje u sigurnost, borbeni avioni do kraja godine


Pojasnio je da suvremene ugroze zahtijevaju veće ulaganje u sigurnost, bez koje nema ni gospodarskog rasta. Poručio je da modernizacijom vojnih snaga raste i naš kredibilitet kao saveznika u NATO-u, zbog čega se Vlada odlučila za nabavu višenamjenskih borbenih aviona do kraja godine.


Uz povratak postrojbe Oružanih snaga u Sinj, najavio je dolazak HV-a u Vukovar, a sljedeće godine i u Ploče, te povratak Puma u Varaždin.


Plenković je ustvrdio da je hrvatska obrambena industrija generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda te dodao da Vlada povećava standard života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga.


Uz zahvalu HV-u za doprinos u borbi s nedavnim požarima i polavama, premijer je pohvalio i vatrogasne postrojbe koje je Vlada nagradila sa 7,6 milijuna kuna.


Kao važan dio domovinske sigurnosti naveo je i policiju, koja se modernizira i profesionalizira, dok se upravni poslovi, poput izdavanja dokumenata, pojednostavljuju.


Tako se sada, naglasio je premijer, kroz sustav e-građani može zatražiti vozačka dozvala, bez dolaska na šaltere. Veliki dio MUP-ova posla odnosi se na ispunjavanje kriterija za ulazakau Schengenski prostor, što je strateški nacionalni cilj, ustvrdio je premijer, dodavši kako Vlada želi tijekom 2018. godine dosegnuti tehničku spremnost za ulazak u jedinstveni europski prostor, kako bismo već 2019. ušli u Schengen.