Premijer ljutit

PLENKOVIĆ I DALJE BRANI MARIĆA ‘Pitate isto što i oni kojima je najveći domet selfie sa zeljem’

P. N.

S kim se sastao gospodin Petrov, koji kaže da je namamio vlasnika Agrokora? Mene zanima tko mu je bio posrednik da ga namami, to bi volio znati, jer to nisam znao, kazao je Plenković



Premijer Andrej Plenković je nalaz izvješća o Agrokoru komentirao iz Splita, a razljutilo ga je pitanje hoće li Zdravko Marić ostati ministar financija, budući je nepravilnosti u koncernu bilo i ranijih godina.


– Pitate me pitanja koja postavlja SDP i onaj kojem je u vrijeme najveće krize domet bio selfie sa zeljem. Ja jako volim zelje i često idem na zeljijadu, ali ovo je stvar koja je zahtijevala odvažnost i stručnost. Od oporbe do danas nismo čuli ništa konstruktivno, odgovorio je, a osim Bernardića je napao i Božu Petrova.


– S kim se sastao gospodin Petrov, koji kaže da je namamio vlasnika Agrokora? Mene zanima tko mu je bio posrednik da ga namami, to bi volio znati, jer to nisam znao, kazao je Plenković, a demantirao je pitanje da se još u siječnju nalazio s direktorima iz Agrokora.




– Nisam. Javno ću reći da je jedini susret koji sam imao je bio s Todorićem koncem veljače i jednom koncem ožujka. I to ne pod okriljem noći. No nemam potrebu kao neki koji su obnašali dužnost pred Hrvatskog sabora prepričavati što je tko kome kazao. Kao koalicijski partner su bili upoznati sa svime što je Vlada RH radila da spriječi kolaps gospodarstva. Dosta je više s tim mistifikacijama i lažnim optužbama. Ljudi vide tko je populist i nastoji nešto ušićariti, a tko stalno ima jednu te istu liniju, zaključio je Plenković.


Kaže da je današnji Ramljakov istup pokazao da je neovisna revizija u Agrokoru bila potrebna.


– Čuli smo da je izvanredni povjerenik podnio odgovarajuće prijave. Sada je na pravosudnim tijelima da izvide konkretno kakav je karakter ovih nepravilnosti koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji, dodao je Plenković, koji je kao i Martina Dalić veličao važnost “lexa Agrokor”.


– Od siječnja kad je Moodys snizio rejting i kad je krenula cijela rasprava, bili smo iznimno obazrivi u javnoj komunikaciji. Komunikacijska strategija vlade je bila da smirujemo situaciju, da se na financijsko tržište ne prenese panika koja se tada stvarala. Reagirali smo u momentu kad je zbog blokada i nemogućnosti dobivanja svježe likvidnosti prijetio stečaj. Nn ne bi prouzročio samo gubitak radnih mjesta, već bi doveo do lančane reakcije, a imao bi i domino efekt koji bi uzrokovao lošu turističku sezonu. Sve je to spriječeno potezom Vlade. Zakon je aktiviran početkom travnja i to, važno je naglasiti, na zahtjev bivše uprave i vlasnika. Bez njih to ne bi bilo moguće, ispričao je Plenković, dodajući da se ide prema daljnjoj fazi restrukturiranja, dok će pravosudna tijela raditi svoje neovisno o Vladi i politici.