Ponuda na stolu

‘Ovo nije ono što smo tražili’: Prosvjetari će o prekidu štrajka odlučiti na referendumu

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine, rekao je Mihalinec i dodao kako je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve



Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja do petka, a hoće li i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10.4 posto koji im je Vlada ponudila u utorak navečer.


Premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.


Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećava za 3 posto, od 1.siječnja povećale bi se za još dva, od 1. lipnja 3 posto, te od 1. listopada još 2 posto.




U ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Usto stavljamo osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora da se izbjegne politizacija, o kojima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.


Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te počne škola od petka, rekao je Plenković.


Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni i tome budući se, kao je kazao, radi o njihovim plaćama.


Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine, rekao je Mihalinec i dodao kako je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.


Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16.30, završio je oko ponoći. Prvo ga je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a premijer Andrej Plenković im se pridružio nakon završetka sjednice Vlade.


Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.


»Sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni«, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.