Sporni udžbenici

Ovo je super: Katolička crkva u Hrvatskoj, kojoj iz proračuna idu stotine milijuna kuna, žali se na diskriminaciju

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Crkveni vrh ministrici Divjak uputio pismo o nejasnoćama u vezi otkupa udžbenika za vjeronauk, što je za Hrvatski katolički radio potvrdio i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin



Katolička crkva požalila se na diskriminaciju vjeronauka u školi jer Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu Blaženka Divjak ne planira u setu udžbenika koji će na jesen dočekati sve osnovnoškolce diljem Hrvatske, a koji se nabavljaju iz proračuna, platiti udžbenike za vjeronauk, piše u petak Večernji list.


Prema tumačenju Ministarstva, riječ je o izbornom predmetu, a udžbenike za izborne predmete ne financiraju, navodi dnevnik.


Stoga je jučer crkveni vrh ministrici Divjak uputio pismo o nejasnoćama u vezi otkupa udžbenika za vjeronauk, što je za Hrvatski katolički radio potvrdio i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin.




Naveo je da Ministarstvo obrazovanja negira vlastitu odluku donesenu prije nekoliko mjeseci i artikuliranu u Zakonu o udžbenicima, u kojem se navodi da će Vlada, odnosno Ministarstvo, po čl. 14. Zakona, otkupiti i podnijeti sve financijske troškove za sve udžbenike osnovnih škola.


Pažin ističe da je problematičan naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja osnovnim školama (objavljen 16. ovog mjeseca) o nabavi udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, ističe Večernji list.


Naime, ministrica Divjak pozvala je sve osnovne škole, a to posebice vrijedi za prve i pete razrede u kojima kreće primjena novih kurikula od iduće godine, da pošalju popis udžbenika obveznih predmeta koje će Vlada financirati, pri čemu će udžbenici, u skladu s odlukom, biti u vlasništvu pojedinih škola, ali ne i učenika, navodi Večernji list.


Iz Ministarstva obrazovanja odgovornost su prebacili na Ministarstvo financija.


»Prethodnih godina Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade i ni tada se nisu financirali udžbenici vjeronauka i ostalih izbornih predmeta. Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati«, kažu u ministarstvu, prenosi Večernji list.


Inače, mediji su nedavno pisali o tome koliko se izdvaja za vjerske zajednice.


Jutarnji list je prikupio podatke o isplatama unuzad pet godina, u razdoblju od 2014. do 2019. godine, te izračunao da je Katoličkoj Crkvi isplaćeno 1,653 milijarde kuna. No, to je samo dio novaca, jer kada se pribroje plaće vjeroučitelja, novac za dušebrižništvo, za obnovu kulturnih dobara Katoličke Crkve, rad vjerskih škola i visokih učilišta, taj iznos se penje na oko 3,6 milijardi kuna, što je oko 720 milijuna kuna godišnje.