Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
17. siječnja 2020.
Zanimljiva akcija

Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu

Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu
Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 15:00 2019-06-12T15:00:09+02:00

Susret organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, uz potporu nogometnih nacionalnih saveza Srbije i Hrvatske

Najbolji nogometaši hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj odigrat će, uz potporu Hrvatskog nogometnog saveza i Nogometnog saveza Srbije, 15. lipnja u bačkom mjestu Tavankutu utakmicu koju će pratiti čelnici tih zajednica Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Subotici.

»Održavanje nogometne utakmice bit će i prilika za sastanak političkih predstavnika Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske s ciljem da njihova suradnja i u području sporta bude u funkciji stvaranja boljih odnosa između dviju država. Na taj način, pokazat ćemo kako pripadnici obje nacionalne manjine žele biti istinski most suradnje i davati svoj prinos daljnjem napretku odnosa između Srbije i Hrvatske«, izjavio je predsjednik DSHV-a.

Susret organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, uz potporu nogometnih nacionalnih saveza Srbije i Hrvatske.

Utakmica reprezentacija dviju manjina bit će odigrana točno tri godine poslije prvoga susreta u Vukovaru, kada su Hrvati iz Vojvodine pobijedili s 4:0.

Upitan hoće li nedavni incidenti usmjereni protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj opteretiti susret predstavnika dviju zajednica Žigmanov je rekao kako je oštro osudio napade.

»Jasno smo i oštro osudili nemile događaje i iskazali naše suosjećanje spram žrtava. Iskazali smo i očekivanja da i u Hrvatskoj mora prestati nasilje prema pripadnicima nacionalnih manjina. Mislim da tako šaljemo i više nego jasnu poruku, što su naša očekivanja kada je u pitanju Republika Srbija«, naveo je Žigmanov.

Dodao je kako ohrabruje postupak pravosudnih tijela i drugih instanca vlasti u Hrvatskoj koja su osudila i uhitila odgovorne.

»Bilo bi za očekivati, mi bismo se tome radovali kada bi atmosfera bila naklonjenija pripadnicima nacionalnih manjina«, zaključio je on.

»Zaprepašteni, najoštrije osuđujemo! Iskazujemo i sućut! Očekujemo primjerenu reakciju državnih tijela. Nasilje spram manjina ne smije se tolerirati!«, napisao je na Twitteru Žigmanov u povodu smrti člana srpske zajednice u Rijeci i napada na mladiće srpske pripadnosti u Supetru na Braču. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.