Radna skupina zatečena

‘Ovako šupalj tekst dugo nisam vidio’: Bernardić ima novi program, ali nitko ne zna tko ga je pisao

Tihana Tomičić

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Čitao sam samo dio koji se tiče resora za koji sam zainteresiran, ali ovako šupalj tekst dugo nisam vidio. Spominje se »odgovornost za izgovorenu riječ«, u maniri Zlatka Hasanbegovića – rekao nam je pak jedan od članova Predsjedništva



Šef SDP-a Davor Bernardić uputio je članovima Radne grupe za izradu novog programa gotov tekst toga dokumenta, te sazvao sjednicu Radne grupe za danas popodne.


Ali problem je što Radna grupa nije znala da se novi tekst piše, nije u tome sudjelovala, te je tekst prvi put vidjela u ponedjeljak navečer kad je stigao na mail.


Šupalj tekst


Kako se saznaje, svoje opširne primjedbe, ali uglavnom vezane uz metodologiju, odnosno činjenicu da je stigao gotov tekst bez prethodne rasprave, poslao je član grupe Siniša Hajdaš Dončić, a ostali su u čudu jer ne znaju ni tko je pisao taj tekst, niti namjeravaju pisati svoje primjedbe na tako »skrpan« dokument.




Kako je poznato, Radna grupa za program nije se sastala od listopada prošle godine, nakon što su je napustili glavni autor Berto Šalaj sa zagrebačke politologije, a potom i stranački doajen Davorko Vidović. Neki od članova toga tijela rekli su nam kako je dio koji je tada bio napisao i predložio Neven Budak bio odličan, ali se u novom tekstu taj sadržaj uopće ne pojavljuje.


Nakon današnjeg sastanka, tekst bi trebao razmotriti Glavni odbor u subotu, a potom bi se trebao poslati na konvenciju u ožujku, ali članovi Radne grupe s kojima smo razgovarali kažu da nema šanse da se to dogodi prije nego se provede javna rasprava.


– Za Statut smo imali mjesec dana javne rasprave, na njemu je gotovo svaku sjednicu radilo Predsjedništvo, i radili smo na njemu šest mjeseci. Nedopustivo je da se ozbiljnije bavimo Statutom nego Programom, temeljnim dokumentom svake stranke – kaže nam jedan od članova te grupe.


– Čitao sam samo dio koji se tiče resora za koji sam zainteresiran, ali ovako šupalj tekst dugo nisam vidio. Spominje se »odgovornost za izgovorenu riječ«, u maniri Zlatka Hasanbegovića – rekao nam je pak jedan od članova Predsjedništva.


Što se tiče samog sadržaja prijedloga Programa, u njemu su općenito zacrtani ciljevi i vrijednosti koje SDP zastupa. I dok neki članovi radne skupine kažu da je program bilo koje stranke dokument koji bi i trebao biti općenit, ima onih u SDP-u koji kritiziraju govoreći da vrvi »političkim frazama« koje se mogu pripisati bilo kojoj stranci, te da nedostaje osnovnoga – socijaldemokratskih postavki.


Kao glavni ciljevi SDP-a u Programu se navode poboljšanje kvalitete života, humaniji međuljudski odnosi te boljitak za pojedinca i zajednicu, dok su glavne vrijednosti koje će SDP zastupati sloboda, jednakost, pravda i solidarnost. Iako su to vrijednosti za koje se SDP oduvijek zalagao, u prijedlogu dokumenta se u točki koja obrađuje »solidarnost« ipak najavljuje zaokret.



Zastupnik Željko Jovanović kazao nam je kako nije vidio radnu verziju programa, osim dijela koji govori o obrazovanju i zdravstvu.


– Neki članovi predsjedništva zamolili su me za komentar i pomoć u pripremi za sjednicu Radne grupe, s obzirom da sam bio ministar obrazovanja, znanosti i sporta i trenutno pratim u Saboru područje zdravstva. Onome tko je to pisao mogu poručiti da sam u 28 godina rada u SDP-u vidio razne dokumente koji se odnose na obrazovanje, znanost i zdravstvo, ali nikada ovako nešto loše čak u najranijoj radnoj fazi. To je nepopravljivo i dobronamjerno naglašavam – nužno je napisati potpuno novi programski tekst jer su za socijaldemokraciju i obrazovanje i zdravstvo ključne teme. Ako treba, uz nekoliko saborskih zastupnika, vrlo brzo ćemo to napisati.



Odgovorni mediji


»SDP kao političku stranku mnogi prepoznaju kao stranku onih slabijih u društvu. I doista, to jest naše specifično obilježje. Ali, u novom konceptu socijalne politike SDP se treba odmaknuti od te pasivne, skrbničke, karitativno-milosrdne paradigme te se zauzeti za koncept socijalnog investiranja, pri čemu će ulaganje u ‘proizvodnju društva’ prvenstveno kroz sustav obrazovanja i sustavnu podršku modernim obiteljima stvarati temelj za puno iskazivanje individualnih mogućnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini«, napominje se u prijedlogu Programa.


Onima koji su pročitali prijedlog Programa najviše je upalo u oči poglavlje koje se bavi »slobodnim medijima«. Tako u Programu SDP-ovci navode kako će se »boriti protiv svih oblika manipulacije te ‘lažnih’ vijesti«. Istovremeno, moć medija mora biti popraćena i novim shvaćanjem odgovornosti svih sudionika medijske prakse i mi ćemo na tome inzistirati, stoji u programu.