Željko Ninić

Ovaj čovjek je odlučivao o izraelskim F-16: “Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem”

Portal Novilist.hr

Foto MORH

Foto MORH

Ja sam vojnik i ne predajem se do samog kraja, rekao je upitan na čemu temelji svoj optimizam



ZAGREB Brigadir Željko Ninić, član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenih zrakoplova jutros je gostovao na Hrvatskom radiju, u emisiji U mreži prvog, na temu nabavke izraelskih F-16.


– Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem, rekao je na pitanje je li prije godinu dana obaviješten državni i vojni vrh o stajalištima i uvjerenjima SAD-a o prodaji izraelskih zrakoplova.


U medijima je objavljeno da su Amerikanci još u siječnju prošle godine u Zagreb uputili non-paper dokument u kojem su navedene sve prepreke u slučaju kupnje izraelskih zrakoplova. O istome je još ranije govorio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, kad je izjavio da SAD već dvije godine objašnjavaju proces prodaje i Izraelu i Hrvatskoj. Naglasio je da je Hrvatska na vrijeme bila svjesna svih problema oko ovog posla.


Nije vidio dokument, ne zna tko je




Osim što je član Krstičevićevog povjerenstva o nabavci novog višenamjenskog borbenog zrakoplova, Ninić je u travnju imao priliku u Izraelu pilotirati Barakom. Sad kaže da on osobno nije vidio američki non-paper dokument. Nije htio odgovoriti na pitanje je li taj dokument vidio ministar Krstičević. Smatra – o tome bi trebalo pitati samog ministra.


– Ne znam. To je pitanje za one koji su taj papir dobili, što su s njim radili i zašto ga nije vidjelo stručno povjerenstvo”, rekao je Ninić.


Premda je već jasno da od posla s Izraelom neće biti ništa, Ninić vjeruje – ništa još nije gotovo!


– Ja sam vojnik i ne predajem se do samog kraja, rekao je upitan na čemu temelji svoj optimizam.


Zadnji će baciti koplje u trnje


Tvrdi: “Hrvatska može biti sigurna da će stručni tim Ministarstva obrane biti zadnji koji će baciti koplje u trnje”. Smatra da još ima prostora za dogovor između SAD-a i Izraela, premda je i premijer potvrdio da predstavnici izraelske Vlade dolaze ovog tjedna u Hrvatsku, pretpostavlja se, kako bi Hrvatskoj i službeno rekli da posao otpada.


– Hrvatska je stvarala uvjete za nabavku borbenog zrakoplova te je upravo Hrvatska pokrenula proceduru, prema tome Hrvatska će i reći kada je kraj. Stručni tim MORH-a nije pogriješio oko nabave zrakoplova, od prvog dana se poštovala procedura, rekao je Ninić.


Upitan zašto se javnosti ne pokaže dokument, koji je navodno u Zagreb stigao još u rujnu 2017., a u kojem su, tvrdi i dalje Krstičević, Amerikanci dali dozvolu za prodaju izraelskih Baraka Hrvatskoj, Ninić kaže: “Nemojte me to pitati”.