Izražen stranački moment

‘Ova vlast ne trpi nikoga tko joj nije pod kontrolom’: Ne staju reakcije na povlačenje Dalije Orešković

Tihomir Ponoš

Žao mi je zbog odluke Dalije Orešković, bilo bi bolje da je zastupnike natjerala da izađu na čistac, kazao je Zorislav Antun Petrović i dodao da je očito zaključila da ne postoji mogućnost za reizbor iako je imala potporu javnosti 



ZAGREB Žao mi je zbog odluke Dalije Orešković, bilo bi bolje da je zastupnike natjerala da izađu na čistac, kazao je Zorislav Antun Petrović, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 2005. do 2011. godine i dodao da je Orešković očito zaključila da ne postoji mogućnost za reizbor iako je imala potporu javnosti. Govoreći o kašnjenju u izboru povjerenstva, Petrović je naveo da se ne sjeća da je ijedan saziv Povjerenstva izabran na vrijeme, a najveći problem pri izboru Povjerenstva, ne samo ovoga, je bio »snažno izražen stranački moment.


Ne nastoji se postići konsenzus oko najkvalitetnijih kandidata već se kandidati i mjesta u Povjerenstvu tretiraju kao plijen«.


Upitan hoće li posljednji događaji utjecati na rad Povjerenstva i njegovu reputaciju u javnosti, Petrović je kazao da »svoj integritet Povjerenstvo najbolje dokazuje radom. Afere i natezanja oko izbora štete Povjerenstvu, a takvi repovi će biti zaboravljeni bude li se radilo savjesno i dobro, kao i do sada«.


Destrukcija institucija 




To što je Orešković na matičnom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove dobila jednoglasnu podršku, za razliku od Nataše Novaković, Petrović ne smatra odlučnim.


– Izjašnjavanje na Odboru je načelno, potpora na njemu se ne broji, a uostalom neki članovi su podržali obje kandidatkinje, zaključio je Petrović.


Josip Kregar, jedan od inicijatora Zakona o sprječavanju sukoba interesa još prije 15 godina, kratko je kazao da je »ovo vraćanje na pokušaj potpune destrukcije institucija koje smetaju vlasti«, a HDZ se vraća na razdoblje otprije deset godina koja se svodi na načelo »ili poslušnici ili hibernacija«.


– Ovo bjelodano pokazuje kakva je narav vlasti – ne trpi nikoga tko nije pod njenom kontrolom, zaključio je Kregar.


Miljenko Dorić bio je saborski zastupnik i kao takav (dok je to Zakon još dopuštao) član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. I on je izrazio svoju podršku Daliji Orešković konstatiravši da je »ona rekla sve, nema se što dodati«.


Dorić se zalaže za to da se što prije izabere predsjednik Povjerenstva kako bi ono nastavilo raditi. Naveo je i da je Povjerenstvo iz mandata u mandat, zahvaljujući i zakonodavnim promjenama, sve više napredovalo, postalo ozbiljnije i respektabilnije tijelo, a vremenom se i ekipiralo i formiralo svoju stručnu službu. Nekadašnjeg zastupnika nekadašnjeg HNS-a ljuti određeno pomanjkanje uvažavanja institucija koje se odražava i u tome što se osobe na dužnosti u tim institucijama biraju ili u zadnji čas ili i nakon roka.


Podsjetio je na slučaj izbora sudaca Ustavnog suda koji su izabrani u zadnji čas, kada je već prijetila kriza ustavnog sudovanja, a sada su članovi Povjerenstva izabrani nakon što je prethodnom sazivu istekao mandat.