Analiza

Ova godina bi na političkoj sceni mogla biti vrlo zanimljiva: Postaje li Start zaista nova zvijezda?

Dražen Ciglenečki

Start je još u povojima, ali se sve odvija povoljno za nju. Mediji su joj skloni, ne ustručava se reći »popu pop, a bobu bob«. Ali, u politici sto stvari može krenuti po zlu. Tek ako se Start plasira u Europski parlament, moći će se govoriti da je s Dalijom Orešković rođena nova politička zvijezda



ZAGREB Rijetke su u Hrvatskoj godine bez izbora. Takva je bila upravo završena 2018., ali u ovoj će se zato godini dva puta izlaziti na birališta.


U svibnju ćemo, zajedno sa svim građanima Europske unije, birati zastupnike u Europskom parlamentu, a onda za sedam mjeseci i predsjednika Republike. Nije vjerojatno da će ti izbori donijeti nešto novo kad je riječ o ukupnom odnosu snaga između dva politička pola. Iako je sve više stranaka za koje je teško odrediti pripadaju li lijevo-liberalnoj ili domoljubno-konzervativnoj opciji, u biračkom tijelu su one već dugo otprilike jednako zastupljene. Pokazali su to plastično posljednji predsjednički izbori, na kojima su Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović bili gotovo poravnani.


Ništa ne ukazuje na to da će Hrvatska ove godine odjednom pocrniti ili pocrvenjeti. Ali, dvoji izbori u kratkom vremenskom razdoblju značajni su jer će njihovi rezultati presudno definirati mnoge političke karijere. Zato ih političari iščekuju pomiješanih osjećaja. Neki na njima traže političku afirmaciju, koja će možda izostati, drugi se nadaju rezultatima koji će ih održati na sceni, ali su svjesni da bi mogli i propasti. To jedino ne odnosi na Andreja Plenkovića i HDZ, stranku izvan svih kategorija.


Čvrsta volja birača HDZ-a




Premijer Plenković zvučao je nakon parlamentarnih izbora 2016. kao da vjeruje da on doista ima neke veze s brojem glasova što su ih dobile HDZ-ove liste. Do sada ga je ta iluzija sigurno prošla. Plenković vodi valjda najgoru vladu u povijesti samostalne Hrvatske, koja je puna posve izgubljenih ljudi i ide iz skandala u aferu. No, to se jedva odražava na rejting HDZ-a.


Arhiva NL


Arhiva NL



Ne predstavlja to nikakvo iznenađenje, s obzirom da su birači HDZ-a poznati po tome da malo što ima učinka na njih. Kad ta stranka dosegne dno, kad izvan HDZ-a postoji konsenzus da su ipak pretjerali u pustošenju državne imovine i da je Hrvatska općenito u jako lošem stanju, to utječe na samo tridesetak posto HDZ-ovih birača. Ni u ovakvim drastičnim situacijama podrška HDZ-u na izborima ne pada ispod 24 posto. Budući da Plenkovićeva vlada nije u ovoj fazi, HDZ će se prošetati na europskim izborima. Ti su izbori jednostavno idealni za HDZ. Čvrsta volja birača HDZ-a da uvijek i u svim okolnostima podrže svoju stranku do izražaja, naime, dolazi posebno kad je odaziv nizak, što je karakteristično kod izbora za Europski parlament. HDZ bi eventualno mogao podbaciti da se u idućih pet mjeseci otkrije da je, recimo, Plenković iz državne blagajne odnio kući deset milijuna eura, ali premijer nije dosad demonstrirao takve kleptomanske sklonosti.


Druga su stvar predsjednički izbori. Većina analitičara uvjeravala je naciju da će oni biti puka formalnost, da si je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović svojim navijanjem na Svjetskom prvenstvu u nogometu i grljenjem sa znojnim igračima već osigurala novi petogodišnji mandat. Ali, ona to nije tako procjenjivala, pa je, kako bi si poboljšala izborne šanse, odlučila u potpunosti promijeniti političku taktiku i približiti se Plenkoviću. Pritom se poslužila SOA-om kako bi odlazećem savjetniku Mati Radeljiću zaprijetila da mora šutjeti nakon što ga razriješi.


Arhiva NL


Arhiva NL



I tu su za Kolindu Grabar-Kitarović nastale ozbiljne poteškoće. Politička i medijska desnica, koja je najzaslužnija za stvaranje mita o hrvatskoj kraljici, ne prihvaća odbacivanje u sklopu predsjedničinog clean starta. Njihova beskrajna, nekritička ljubav pretvara se u strastvenu mržnju.


Jedan Velimir Bujanec kao da se nalazi u misiji rušenja kraljice, čijoj je inauguraciji obilato pomogao. Plenković je Kolindi Grabar-Kitarović stavio na raspolaganje svoj medijski aparat, ali pitanje je hoće li joj to biti dovoljno. Izbori za predsjednika Republike opet su otvoreni, a HDZ-ova kandidatkinja trenutačno proživljava noćnu moru i ne čini se da je sposobna pronaći izlaz iz nje.


Foto Ivo Čagalj / PIXSELL


Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Depresija u SDP-u


Može je tek tješiti da ima političara kojima je i teže. Davor Bernardić uspio je, istina, nekako izgurati 2018. na čelu SDP-a, ali mu stranka i on sam tonu u političku nerelevantnost. Čak i više nego stalna pobuna u SDP-u, za Bernardića je problem što ga se u javnosti ne smatra važnim, a ipak je on nominalno šef opozicije. Ništa što kaže Bernardić već mjesecima nema odjeka.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Portal Večernjeg lista neki je dan objavio intervju s Dalijom Orešković i za svega nekoliko sati komentiralo ga je preko 500 ljudi, od kojih je većina u liderici nastajuće stranke Start nepogrešivo prepoznala udbašicu i jugoslavenku. Što bi sve Bernardić dao da ga domoljubi ovako mrze. Čim tako snažno iritiraš one koji su i dalje opsjednuti Jugoslavijom, dobri su izgledi da će te prigrliti ostali građani. Na Bernardićevu žalost, on kod domoljubnih birača ne izaziva emocije, skoro da ga ne doživljavaju. Trudi se, popravio je javne nastupe, ali sve mu je zasad uzalud. Bernardićev SDP bilježi u anketama rekordno slabe rezultate.


Prestigao ga je već i Živi zid, skupina notornih manipulatora. Svi se sada prisjećaju da je SDP na treće mjesto nakratko potisnuo i Orah, ali to je neusporedivo. U jesen 2014., socijaldemokrati su bili na vlasti i samim tim u poziciji da vuku poteze koji će im vratiti dio birača. Iz oporbe će to Bernardiću biti daleko zahtjevniji posao. Njegova je sreća da je u SDP-u zavladala depresija, da u tim uvjetima sve manje istaknutijih članova iskazuje želju da se bori protiv Bernardića. No, u slučaju da na europskim izborima SDP dobije manje i od petnaestak posto glasova i ne osvoji ni dva mjesta u Europskom parlamentu, možda će i Zlatko Komadina okrenuti Bernardiću palac prema dolje, čime bi opozicija mogla steći većinu u Glavnom odboru. Za Bernardića su stoga ti izbori ključni. Oni će, izvjesno je, potvrditi silaznu putanju SDP-a i mogli bi dovesti do Bernadićevog sloma, ali se na njima on ipak može i spasiti i dotegliti se čak do parlamentarnih izbora 2020. Predsjednički izbori su u prvom redu natjecanja osoba, a ne stranaka i Bernardićeva sudbina ne ovisi toliko o njima.


I za niz drugih političkih aktera svibanjski su izbori iznimno bitni. Ambicija je Živog zida etablirati se kao najjača alternativa HDZ-u. Naravno da Plenković priželjkuje ovakav scenarij, jer bi njegov slogan »ili ja ili populisti« tada bio kredibilniji. Živi zid se zalaže za istupanje Hrvatske iz EU-a, pa bi Ivan Sinčić i ekipa dobili na vjerodostojnosti kad bi ignorirali europske izbore. Ali, nemoguće je o njima govoriti u kontekstu vjerodostojnosti dok se promoviraju kao antisistemska stranka, a istovremeno se raduju skupim darovima arapskih šeika i veličaju Vladimira Putina i Tayyipa Erdogana. Živi zid je jedan zaista nesvakidašnji politički amalgam.


Gruba Bandićeva stvarnost


U odnosu na njih, Most, koji je također započeo kao protestna stranka, danas djeluje poput političkih dinosaura. Nije da Miro Bulj retorikom zaostaje za Ivanom Pernarom, ali ukupno Most ostavlja dojam puno veće ozbiljnosti. I to ih je udaljilo od birača koji traže rušenje svega postojećeg i instant rješenja, pa je njih preuzeo Živi zid. Božo Petrov zakoračio je u nacionalnu politiku s izborima za Sabor 2015., ako na predstojećim europskim izborima Most ne dohvati niti jednog zastupnika, to bi moglo nagovijestiti njihov krah 2020. i gubitak statusa parlamentarne stranke. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, pak, skupljanjem zastupnika u Saboru i Gradskoj skupštini sam sebi stvorio ogroman teret.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



U medijima ga se tretira kao nekakvog političkog čimbenika i sada se od njega očekuje odličan rezultat na izborima za Europski parlament. No, Bandić je, i u vrijeme kad još nije bio u sukobu sa zakonom, poražen svaki put kad je pomislio da bi mogao imati neku ulogu na državnoj razini. Godinama Bandić pokušava uvjeriti Hrvate da će im, ako biraju njega, svima biti super kao Zagrepčanima, ali bez opipljivijeg uspjeha. Sada je, tko zna kakvim metodama, dovukao te zastupnike, mediji mu tepaju da se prometnuo u glavnog Plenkovićevog koalicijskog partnera i Bandić gori od želje da napokon dokaže da nije samo lokalni igrač. Krajem svibnja bi se, međutim, mogao vratiti u grubu stvarnost.


Nemjerljivo je Bandiću lakše nabaviti u Saboru Anu Komparić Devčić nego građane Zagreba nagovoriti da glasuju za njega i kad se ne natječe za gradonačelnika. Na izborima za EP suparnici će mu biti i Neovisni za Hrvatsku, s kojima je nedavno prekinuo suradnju u Gradskoj skupštini. Za Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića ti su izbori gotovo biti ili ne biti. Plenković potječe iz obitelji koja je u komunizmu bila među stupovima društva, na desnici ga se percipira slabim domoljubom i ako se sada na tom krilu ne pojavi stranka konkurentna HDZ-u, neće valjda nikad.


Foto Patrik Maček PIXSELL


Foto Patrik Maček PIXSELL



Na ruku Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću ide činjenica da za europske izbore, na kojima je cijela Hrvatska ista jedinica, nije nužna stranačka infrastruktura, koji oni nemaju ni godinu i pol dana nakon osnivanja. Jednak je slučaj s Dalijom Orešković, čiji je Start još u povojima. Spomenuli smo da se sve odvija povoljno za nju, SDP se urušava i nacionalisti upravo nju smatraju najvećom opasnošću za opstanak Hrvatske. Politički temelji su, dakle, tu.


Treba još dodati da se Dalija Orešković ne ustručava reći »popu pop, a bobu bob«, da zrači priličnom energijom i da je obnašajući dužnost predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazala nepristranost, pa joj i HDZ priznaje da je nemilice progonila i SDP-ove ministre. I mediji su joj skloni. Ali, u politici sto stvari može krenuti po zlu. Tek ako se Start plasira u Europski parlament, moći će se govoriti da je s Dalijom Orešković rođena nova politička zvijezda.