Neuobičajena situacija

Otkrivamo detalje svađe na zatvorenoj sjednici Vlade: Ministre zavadile – službeničke plaće

Dražen Ciglenečki

Ministrima su, potvrdilo nam je više sugovornika, zasmetale plaće u tri ministarstva, vanjskih i unutarnjih poslova te obrane. Plenković je navodno iznimno burno reagirao, a drugi izvori tvrde da je samo odrješito prekinuo daljnju raspravu



ZAGREB Plaće visokih državnih službenika, odnosno novac koji pojedina ministarstva troše na njihovu isplatu, u gotovo svim vladama izazivaju ozbiljne rasprave. Dok se dio ministara uvijek strogo drži zadanih proračunskih limita, dio ih redovito krši, bilo radi toga što ne planiraju dobro sredstva u resorima koji imaju nekoliko desetaka tisuća zaposlenih ili zato što žele nagraditi njima naročito bitne ljude. Ministri koji poštuju dogovor često se osjećaju izigranima pa tako Banski dvori pamte puno sporova oko toga tko je dobio priliku nagraditi službenike, posebice one o kojima umnogome ovisi rad cijelih uprava, a tko svojim ljudima može ponuditi samo pohvalu za obavljen posao, što je godinama razlog za odlazak brojnih stručnjaka iz javnog sektora.


Usklađivanje plaća


Premda se i u Vladi Andreja Plenkovića te rasprave odvijaju podalje od očiju javnosti, doznajemo da je na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice tema službeničkih plaća potaknula negodovanje određenih ministra. Proteklih dana razgovarali smo s niz članova Vlade, nitko od njih ne želi službeno govoriti o ovom događaju, ali iz riječi nekolicine njih jasno da se radi o situaciji neuobičajenoj za Vladu koju vodi Andrej Plenković.


Kad se na toj sjednici poteglo pitanje različitih plaća za ista službenička mjesta u pojedinim ministarstvima, predsjednik Vlade je, prema nekim informacijama, iznimno burno reagirao, što inače nije Plenkovićeva karakteristika. Drugi naši izvori, pak, tvrde da je premijer samo odrješito prekinuo daljnju raspravu. Ministrima su, potvrdilo nam je više sugovornika, zasmetale plaće u tri ministarstva, vanjskih i unutranjih poslova te obrane. Na otvorenom dijelu sjednice Vlade 7. veljače izmijenjena je Uredba o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova, ali tada je to prošlo bez disonantnih tonova. Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić kratko je obrazložila da je riječ o usklađivanju sa Zakonom o vanjskim poslovima iz 2018. godine, da je osiguran novac u proračunu, ali niti je ona to rekla niti u tekstu uredbe piše za koliko će se ove godine zbog nje povećati izdaci iz proračuna.




– Zbog opsega poslova u službi vanjskih poslova te potrebnih znanja i vještina koje se traže od zaposlenika, postroženih uvjeta napredovanja, a posebice u kontekstu predstojećih obveza vezano uz predsjedanje Vijećem Europske unije, ovom se uredbom uređuju i koeficijenti složenosti poslova. Uređuju se i tri razine sigurnosnih rizika u diplomatskim i konzularnim predstavništvima – kazala je tada Andreja Metelko-Zgombić. Nitko se drugi nije niti javio za riječ, ali sada s odgodom ministri s kojima smo razgovarali ističu da i oni u svojim resorima imaju ljude koji rade i financijski i po pitanju međunarodnog položaja Hrvatske iznimno važne poslove. Ljute se što su pojedini ministri za svoje službenike osigurali europske koeficijente, a riječ je o dodatku na plaću ako se radi na europskim projektima.


Najbolji odlaze


– Netko se izborio za dodatne koeficijente ako radi na europskom projektu od dva milijuna eura, a u ostalim ministarstvima službenici za stalno istu plaću, bez ikakvih dodataka, odrađuju poslove vrijedne stotine milijuna kuna. Teško je onda ministru samo pohvaliti te ljude, dati im novi posao i očekivati da i dalje rade za nepromijenjenu plaću. Nije čudo što ministri takve najbolje ljude na kraju gube jer odlaze u privatni sektor – kaže nam jedan član Vlade.


Očekivano, na temu plaća došlo se u četvrtak, na sjednici na kojoj je uime MVP-a bila Andreja Metelko-Zgombić, nakon izlaganja ministra financija Zdravka Marića, koji je i zadužen za kontrolu proračunske potrošnje. Zatim se uključio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pitajući upravo zašto su službenici u MVP-u povlašteni u odnosu na druge resore. Plenković je tu odlučio da više neće tolerirati ovu raspravu i naprasno ju je prekinuo. Pritom je odbrusio da je on odobrio ovo povećanje plaća, da su to »ljudi koji su stvarali hrvatsku diplomaciju« i da će imati bitnu ulogu tijekom predsjedanja EU-a.


Odnos s Tolušićem


Ponavljamo, neki izvori govore da Plenković nije bio nimalo smiren nego da je vikao ministrima da nitko ništa ne razumije. Iako Tolušić nije niti izdaleka jedini član Vlade kojem nije po volji da se plaće povećavaju samo u dijelu ministarstava, činjenica je da je Plenković intervenirao baš nakon njegove rasprave. Stoga se valja prisjetiti da Plenković i Tolušić imaju povijest kompliciranih odnosa. Posljednji put su neusklađeno nastupali povodom objave lažiranih fotografija na kojima je navodni Tolušić u društvu mlađe ženske osobe. Premijer je javno hvalio tjednik Nacional zbog postupanja s tim fotografijama i nije u pitanje doveo njihovu objavu. Tolušić je, međutim, zatražio ispriku Nacionala i zadržao mogućnost tužbe zato što su objavili fotografije za koje su znali da nisu autentične. Iz Banskih dvora tada su poručili da Tolušićev pritisak na Nacional nema veze s Vladom.


Najveći spor između Plenkovića i Tolušića ipak se dogodio u ljetu 2017. godine, nakon što je ministar poljoprivrede donio pravilnik temeljem kojeg su drastično porasle takse na uvoz voća i povrća iz zemalja Europske unije, čime su pogođeni bili hrvatski susjedi Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora. Prijetilo je izbijanje trgovinskog rata, ali je naposljetku Plenković javno naložio Tolušiću da ukine sporni pravilnik, tvrdeći da on uopće nije prošao potrebnu proceduru unutar Vlade.