Što je to na travnjaku

Ostojić: HNS kao podružnica HDZ-a mora napokon poduzeti korake, a ne tražiti krivce u drugima

Hina

Hrvatski nogometni savez niti na praznim tribinama nije sposoban organizirat nešto što je po zakonu njihova obaveza, izjavio je Ostojić



Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u subotu da HDZ odgovornost za incident s kukastim križem na travnjaku Poljuda treba tražiti u Hrvatskom nogometnom savezu koji je, kazao je, “podružnica” te stranke.


MUP nije bio organizator utakmice Hrvatska – Italija i nije bila njegova odgovornost pregledavati travnjak na Poljudu, rekao je novinarima Ostojić, a još “luđom informacijom” smatra da bi to trebala raditi obavještajna agencija.


“Neka se organizator (Hrvatski nogometni savez) i oni koji koketiraju s ustaštvom i neonacizmom sjete svega što se događalo s povicima ‘Za dom spremni’ i onog što se događalo na stadionima već godinama”, kazao je Ostojić novinarima u subotu u Zagrebu. “Hrvatski nogometni savez je s tri četvrtine članova podružnica HDZ-a i neka odgovornost HDZ traži u Nogometnom savezu”, kazao je ministar Ostojić.




Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković u subotu je naime rekao da su za taj incident, uz počinitelje, odgovorne nadležne službe među kojima i MUP i pitao što su činile obavještajne službe i to ministarstvo.


“Ako član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković misli da obavještajna služba treba pregledavati travu, to neka radi onda kad on bude šef obavještajne službe”, kazao je Ostojić odgovarajući na pitanje novinara da komentira Jandrokovićevu izjavu.


Ministar Ostojić smatra da odgovornost prije svega treba tražiti u Nogometnom savezu koji je organizator utakmice i koji, kako je rekao, “kao ni predsjednik Tomislav Karamarko, nije sposoban vidjeti što mu je na travnjaku”.


“Na žalost talijanske novinarske kolege su trebale kolegama s HTV-a otkriti da je to kukasti križ na travi. Sramota u najmanju ruku”, rekao je Ostojić.


Kad se koketira s ustaštvom i neonacizmom onda se to može normalno dogodit, rekao je. “Niti je prvi put kukasti križ niti je prvi put situacija da tako nešto imamo. Hrvatski nogometni savez, kao podružnica Hrvatske demokratske zajednice, mora napokon poduzeti korake a ne tražiti krivce u drugima”, naglasio je.


Na pitanje što Hrvatski nogometni savez treba poduzeti jer je do ekscesa došlo na praznom stadionu, odgovorio je kako to samo govori da Hrvatski nogometni savez niti na praznim tribinama nije sposoban organizirat nešto što je po zakonu njihova obaveza.


Istaknuo je i da je policija odmah poduzela radnje kako bi otkrila tko su počinitelji.


Upitan kako komentira kritike HDZ-a da je njegov komentar na Facebooku bio neumjestan, Ostojić je rekao kako će se uvjek boriti da na toj društvenoj mreži može slobodno napisati ono iza čega stoji.


Odgovore i komentare od ministra Ostojića novinari su tražili u subotu tijekom Zagreb Pridea 2015. kojem se u šetnji i on priključio.