KBC Zagreb

Ostavili mu gazu u prsnom košu, otkrili tek 4 godine poslije. Platit će mu 33.000 kuna

Portal Novilist.hr

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Pacijentu su se tri godine nakon operacije počele javljeti tegobe i bolovi, pa ga je godinu poslije isti liječnik ponovo operirao. Tada je u prsnom košu uočio zaostalu gazu



ZAGREB Klinički bolnički centar Zagreb bivšem pacijentu iz Đurđevca mora nadoknaditi neimovinsku štetu u iznosu od 33.000 kuna jer mu je tijekom operativnog zahvata u grudnom košu ostao komad – gaze, piše Večernji list.


Pacijent je tražio 75.000 kuna, no Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom odobrio manje od polovice traženog iznosa. Bolnica mora platiti i 21.450 kuna sudskih troškova. U tužbi je muškarac naveo da je u srpnju 2011. bio podvrgnut operativnom zahvatu u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje mu je ulonjen donji dio lijevog plućnog krila koje je zahvatio zloćudni tumor, piše Večernji.


U studenom 2014. počele su se javljati tegobe i bolovi na mjestu reza, pa je nakon obavljenih pretraga u travnju 2015. ponovno podvrgnut operativnom zahvatu u KBC Dubrava, od strane istog liječnika. Tom je prilikom ustanovljeno da je za operacije 2011. godine u prsnom košu zaostao tupfer, mala gaza.




Tužitelj tvrdi da je zbog neadekvatnog liječenja i postupanja zaposlenika Klinike za plućne bolesti Jordanovac pretrpio duševne boli, intenzivan i dugotrajan strah jer je mislio da se tumor vratio. Trpio je, kako je naveo, i fizičke bolove, a trebala mu je i tuđa pomoć i njega. Bolnica ga je usmjerila prema osiguratelju koji je zahtjev otklonio kao neosnovan, uz obrazloženje da policom osiguranja od odgovornosti nisu pokrivene štete zbog pogrešaka u postupanju medicinskih sestara, konkretno sestre instrumentarke. Bolnica se brani da nije odgovorna.


Liječnik koji ga je operirao rekao je da nije postojala obveza brojanja gaza prije i nakon operacija, a pregledom prsišta nije uočio gazu. Upotrijebljene gaze dao je medicinskoj sestri instrumentarki ili ih je odložio na pacijenta, odakle ih je medicinska sestra pokupila i bacila u kantu za smeće, piše Večernji.