Provedba EU programa

Osnovcima besplatno voće u školama

Irena Frlan Gašparović

Neke škole izabrale su samo neke od ponuđenih voćaka, pa će, primjerice, učenici riječke škole »Fran Franković« svake srijede dobivati mandarinu, jabuku, krušku, breskvu ili nektarinu, ovisno o sezoni



ZAGREB Gotovo 140 tisuća djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od 2. rujna dobivat će svakog tjedna besplatno svježe voće i povrće kao dodatni obrok. U europski program Shema školskog voća, kojim se promoviraju zdravije prehrambene navike kod djece, uključeno je 836 osnovnih škola i obuhvaćeno 138.334 učenika, pokazuju podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Voće i povrće školama će dostavljati ukupno 15 dobavljača koji su ispunili uvjete iz javnog poziva, objavljenog još u travnju.


Prema pravilniku o provedbi europskog programa – za koji 75 posto novca osigurava Europska komisija, a ostatak država – na listi prihvatljivih proizvoda su mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve. No, neke škole odlučile su se samo za određeno voće.


Tako će, primjerice, učenici riječke škole »Fran Franković« svake srijede dobivati mandarinu, jabuku, krušku, breskvu ili nektarinu, ovisno o sezoni. U toj školi u program će biti uključeno 300 djece, neovisno o tome jesu li predbilježeni za marendu u školi ili ne. »Mislimo da je to vrlo dobar projekt kojim se želi djecu naviknuti na barem jedan obrok voća ili povrća tjedno«, kazali su nam u riječkoj školi u kojoj su, još prije ljetne stanke, s postojanjem projekta upoznali i roditelje.




Čak 450 djece bit će uključeno u Shemu iz OŠ »Sveti Matej« iz Viškova.



Za provedbu Sheme na razini cijele Europske unije ove je godine izdvojeno gotovo 90 milijuna eura u zajedničkom europskom proračunu, od čega je Hrvatskoj namijenjeno oko 1,1 milijun eura. No, to pokriva tri četvrtine troškova, pa je ostatak Hrvatska morala osigurati u nacionalnom proračunu.



– Mi smo po broju učenika najveća škola u županiji i naravno da nam je interesantno sudjelovati u projektu. Najvažnija je svježina i kvaliteta proizvoda, a sve ostalo će se riješiti, kazao nam je jučer ravnatelj Josip Crnić na pitanje zašto su se uključili u program i kako će ga provoditi u praksi. Prema njegovim riječima, učenici su i dosad, u sklopu marende, imali jednom tjedno voće, ali »sad će asortiman biti širi« jer se ova škola, barem zasad, opredijelila za sve proizvode koji su na listi. Crnić smatra da je Shema školskog voća »hvalevrijedan projekt« te ističe da ga u njegovoj školi snažno podržavaju.


Od programa će koristi imati i oko 290 učenika opatijske OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« čiji ravnatelj Fredi Glavan ističe da su se u projekt uključili »zbog zdravstvenog aspekta i kvalitetnije prehrane učenika, za što smo pokazali interes i imamo kvalitetne uvjete« te napominje da ih je i MZOS dopisom uključio u program »s ovlaštenim dobavljačem s kojim smo na kraju sklopili ugovor«.


Shema školskog voća korisna je i za dobavljače, potvrdili su nam u jednoj od tvrtki koje su sklopile ugovore sa školama. Tvrtka »Tutti frutti-FMB« trebala bi opskrbljivati 50-ak škola, i to na području Primorsko-goranske i Istarske županije. »To je područje koje mi logistički možemo pokriti«, ističu u tom poduzeću, napominjući da im je projekt, kao dobavljačima, zanimljiv te da očekuju da će, kako je i najavljeno, biti nastavljen i sljedeće školske godine.