Afera Lugano

Osnivač Zaklade Europa Salvatore Messina: Bezić planirao švicarsku podružnicu Ekonomskog fakulteta

Ingrid Šestan Kučić

Začuđen iznenadnom promjenom mišljenja i raskidanjem ugovora sa Zakladom – prof. dr. Salvatore Messina / arhiva NL

Začuđen iznenadnom promjenom mišljenja i raskidanjem ugovora sa Zakladom – prof. dr. Salvatore Messina / arhiva NL

Bezić je 9. listopada javnom bilježniku predao svu dokumentaciju, ali je umjesto riječi podružnica napisao filijala, pa je akt trebalo ispraviti, kaže prof. dr. Salvatore Messina



Hrvatska sveučilišta koja su željela sudjelovati u izvođenju preddiplomskih i diplomskih studijskih programa iz područja medicine i ekonomije u Švicarskoj jako su dobro bila upućena u sve što se događa na Odjelu za europske studije u Locarnu – tvrdi osnivač Zaklade Europa prof. dr. Salvatore Messina. Iako predstavnici riječkog sveučilišta, kao i Ekonomskog fakulteta koji se zajedno s Medicinskim fakultetom u Osijeku navodi kao osnivač Odjela, tvrde da suradnja sa Zakladom Europa nikad nije konkretizirana te da se bez dozvole koristi identitet riječkog sveučilišta u provedbi studijskih programa, osnivač Zaklade tvrdi da svi sve jako dobro znaju. Znalo se da se upisi provode, a bili su i jako dobro upoznati s visinom školarina koje se ovisno o studijskom programu kreću od 10 do 25 tisuća eura. Štoviše, kaže prof. dr. Messina, bivši dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Heri Bezić je početkom ovog listopada u Švicarskoj pokušao otvoriti i podružnicu te visokoškolske ustanove.



Dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr. Alen Host kaže da je, što se fakulteta tiče, priča o studijima u Luganu završena.


– Ugovore o suradnji smo raskinuli, a ukoliko netko nije zadovoljan ili se smatra zakinutim, može nas tužiti. Ne vidim čemu više polemizirati. Raskid ugovora napravljen je na temelju toga što nisu ispoštovane sve ugovorne stavke i za nas je relevantno samo ono što piše u dokumentaciji – zaključuje prof. dr. Host.





Zadržane kopije


– Prof. dr. Bezić je 9. listopada javnom bilježniku predao svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje švicarske podružnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nakon što je proučio navedenu dokumentaciju, čije je kopije za svaki slučaj zadržao, javni bilježnik je primijetio da je u jednom službenom aktu koji je predao prof. dr. Bezić, u prijevodu s hrvatskog na talijanski jezik greškom umjesto podružnica upotrebljena riječ filijala, pa je javni bilježnik rof. dr. Beziću vratio službeni akt koji je potrebno ispraviti – tvrdi prof. dr. Messina.


Iznoseći kronologiju događaja, taj talijanski profesor navodi kako je njegova suradnja s prof. dr. Bezićem započela još 2014. godine, kada je pokrenuta inicijativa da se Zaklada angažira na stvaranju veza između hrvatskih i talijanskih sveučilišta. Bivši dekan, tvrdi prof. dr. Mesina, sebe je smatrao »koordinatorom inicijative s hrvatske strane«.


– Susreti s prof. dr. Bezićem bili su brojni i opetovani, pri čemu je on uvijek nastupao u ulozi predstavnika hrvatskih sveučilišta i »koordinatora inicijative«. Tako smo prošle godine s Ekonomskim fakultetom potpisali Sporazum o znanstveno-razvojnoj suradnji. Isti takav sporazum, koji je također potaknuo prof. dr. Bezić, potpisan je i s Medicinskim fakultetom u Osijeku – kaže prof. dr. Messina.


VIŠE U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA