Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Nepodnošljivo

Osječane napadaju rojevi komaraca: 'Usisavamo ih sa stropa, nema gore od ovog'

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 14:12 2019-06-12T14:12:25+02:00

OSIJEK U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; Stubište zgrade crni se od komaraca; Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca; Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći; Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu; Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru...

Ovo su samo neki od komentara i statusa koje su ovih dana brojni Osječani objavili na društvenim mrežama, a kako bi posvjedočili svoje iskustvo s godinom koja nam je nakon neprestanih kiša, očekivano, donijela nevolje s komarcima, piše Glas Slavonije.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijek radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

- Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati - i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku.

Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci, komentirao je situaciju dogradonačelnik Boris Piližota.

Da izvor problema s komarcima u Osijeku nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo u općini Drada objašnjava i dr. sc. Dario Brdarić iz ZZJZ-a.

- Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede.

Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojali 126 uboda u 15 minuta. Osim što radimo monitoring odraslih komaraca, radimo i monitoring ličinki. Prošlog tjedna je od 20 mjernih postaja samo njih šest bilo suho, a izdali smo tretiranja za larvicidne tretmane Halaševa, stare Drave i Karašice.

Treba znati da je Halaševo jednak izvor komaraca kao i Kopački rit, stoga tretiranja trebaju biti i u općinama oko Osijeka. Građanima možemo poručiti da se svakako dodatno zaštite repelentima koji odbijaju komarce. U slučaju da se ovakvo vrijeme nastavi, možemo očekivati isušivanje poplavnih područja, te smanjenje brojnosti komaraca od srpnja, objašnjava dr. sc. Brdarić.

A da unatoč preporukama tretiranja izvan Osijeka nema potvrđuju i u gradskoj upravi.

- Oko grada Osijeka gotovo uopće ne tretiraju komarce. Tretmani i utrošeni novac u Osijeku znači da je kod nas u gradu brojnost manja i za 70 posto od one u okolnim općinama, ali nažalost i dalje previsoka. No treba pitati ljude u Kopačevu, Erdutu, Batini ili Petrijevcima kako žive.

Da kod nas svi poštuju zakon, sve bi bilo u redu, ali samo šest jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji radi nešto po pitanju komaraca. Mi ne možemo biti šerifi i raditi protiv zakona. Izvođači po našem nalogu sami određuju intenzitet dimljenja jer imaju kontrolu rezultata.

No, ako rezultati nisu zadovoljavajući, ZZJZ dostavi negativno mišljenje i Grad ne mora platiti takvo tretiranje, a tretman se ponavlja o trošku izvođača. Dakle, ovdje nikome nije u interesu da radi nešto na svoju ruku, a na štetu građana, ali problem je što komarci nisu samo osječki problem, zaključuje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka.

U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca.

“Još nismo pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali smo uzorkovali ličinke i kada se izlegnu u laboratoriju, moći ćemo objaviti njihovu prisutnost. Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, a riječ je o Japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila, naglašava za Glas Slavonije dr.sc. Brdarić.

Lani je u Hrvatskoj bolest zapadnog Nila laboratorijski potvrđena u u 50 osoba, a najveći broj oboljelih je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji, piše Glas Slavonije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.